Home

Nieuws 1430 x bekeken 6 reacties

'Protocol relatie boer-burger verkeerde weg'

Hellendoorn - De relatie tussen agrarisch ondernemers en hun omgeving kan niet in protocollen worden geregeld. Dat zegt Wim Thus, afdelingsdirecteur Landbouw bij de Rabobank.

Op de dag van LTO Noord in Overijssel zei Thus woensdag: "Op het moment dat je protocollen gaat maken over hoe je met de buurt omgaat, ben je al verkeerd bezig."

In Noord-Brabant heeft ZLTO het initiatief genomen protocollen op te stellen, aan de hand waarvan ondernemers zouden kunnen voldoen aan de eisen voor het verstrekken van vergunningen. Die protocollen maken ook deel uit van de afspraken die gemaakt zijn tussen beleidsmakers, bestuurders en ZLTO. Door de provinciaal afgekondigde bouwtop staan die afspraken nu onder druk.

Thus zegt dat je niet pas in gesprek moet gaan op het moment dat een investering op het bedrijf voor de deur staat. "In de relatie met de buren investeer je elke dag en dat betaalt zich uit op het moment dat je wilt uitbreiden."

Volgens de man van de Rabobank ontstaat in Nederland een situatie dat verschillende overheden met elkaar lijken te concurreren over de maatregelen die er moeten worden genomen. "Je ziet dat provinciale overheden allemaal wet en regelgeving willen maken. Maar met die versnipperde regelgeving zijn we onze energie verkeerd aan het benutten." Thus vindt dat LTO Nederland de belangen van de leden het best kan behartigen door t zorgen dat de zaken in Den Haag goed worden geregeld.

De nieuwe Overijssels voorzitter van LTO Noord, Erik Back (38) toonde zich tijdens zijn vuurdoop en medestander van Thus. "We moeten de dialoog aan gaan. Ik praat niet met actiegroepen die hun standpunten niet aanpassen, maar wel met partijen die net als wij verder willen."

Laatste reacties

 • Fleur de lille

  LTO zuid heeft zich geïsoleerd in de besprekingen over de BZS. Nu er provinciaal besluiten worden genomen die ze niet bevallen komen ze met een 'omgangsvorm'.
  Deze omgangsvorm lost de problemen niet op.
  BZS doet hier wel een poging toe.

  Naar Den Haag wijzen helpt niets want daar wil men dat lokale overheden afwegingen, afspraken en wetgeving maken. Dat dit versnipperd, is een logisch gevolg. Landbouwbeleid is geen eenheidsworst maar maatwerk. Maatwerk bemoeilijkt eerlijke concurentie. Dat is lastig voor verschillende partijen. Daarom is goede bestuurlijk afweging belangrijk en daar is de BZS een goed instrument voor.

 • wienbemelmans

  niemand durft een beslissing te nemen daar om alles
  afschuiven, en naar de volgende amtenaar wijzen.als je hier
  een vergunning wil om uitbreiding ben je 10 jaar verder triest.
  er zit niemand met ballen bij de overheid, ze weten niet wie hun
  geld verdient waar ze mee gooien.

 • koestal

  dialoog of oeverloze discussies

 • Romeijn

  Misschien kan er bij de Rabobank dan wel een protocol worden opgesteld. Maar al te vaak werkt de Rabobank mee aan de realisatie van projecten die door de bedrijfsomgeving nog niet zijn geaccepteerd. Veelal worden bezwaren ingeslikt omdat de bezwaarmaker ook een lening heeft bij de Rabobank. Dat gaat dan toch wel iets verder dan het beklemmende keurslijf van 'goedkeurend naoberschap'.

 • df

  Als je niet bij de elite boeren ( die in het plaatselijke bestuur van de
  RABO bank zaten) in de smaak viel, kwam je nooit in aanmerking
  voor een lening.
  En zeker niet, als de lening er toe leidde dat je daarmee hun voorbij
  streefde !!!!
  Dat is niet erg, maar vergeten doe je zoiets nooit weer.
  Dan zijn er ( dertig jaar later voor de volgende generatie) ook wel andere banken, meneer Thus.

 • Frenske

  Welke bank je ook neemt je wordt als boer toch uitgemolken.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.