Home

Nieuws 707 x bekeken 2 reacties

Protest verwacht bij uitreiking voedselprijs

Des Moines - De uitreiking van de wereldvoedselprijs, de 'Nobelprijs' voor de landbouw, aan mensen die betrokken zijn bij Monsanto en Syngenta, gebeurt woensdag onder een storm van protest.

Er worden demonstraties verwacht bij het Borlaug-instituut in het Amerikaanse Des Moines en een kwart miljoen mensen heeft een oproep tot protest ondertekend, stellen onder meer Aseed Europe en Boerengroep Wageningen.

De wereldvoedselprijs wordt ook wel beschouwd als de Nobelprijs voor de voedingswetenschappen en landbouw. De prijs is in het leven geroepen door de Amerikaanse winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede Norman Borlaug en bedraagt een kwart miljoen dollar. De prijs is dit jaar toegekend aan drie personen: de Belg Marc van Montagu en de Amerikanen Mary-Dell Chilton en Robert Fraley. De laatste is het technische hoofd van Monsanto.

De jury benadrukt dat dankzij het onderzoek van de prijswinnaars boeren wereldwijd gebruik kunnen maken van gewassen die resistent zijn tegen insecten en bepaalde bestrijdingsmiddelen. Fraley benadrukt zelf dat hij als boerenzoon als geen ander weet hoe de landbouw werkt en de voordelen van gengewassen op waarde kan schatten.

Volgens de critici kent Monsanto in feite zichzelf de prijs toe. Ze wijzen erop dat in 2008 de stichting die de prijs uitreikt nog een donatie van 5 miljoen dollar ontving van Monsanto. De uitreiking gaat gepaard met een conferentie over de wereldvoedselvoorziening.

Afgelopen weekend waren in Nederland protestacties tegen Monsanto. In Bergschenhoek, waar een zadenfabriek staat, kwamen enkele tientallen mensen protesteren, op de Dam in Amsterdam enkele honderden.

Laatste reacties

  • agratax2

    In mijn ogen staat dit gelijk aan het postum toekennen van de Vredesprijs aan Hitler of Stalin omdat zij de wereld heeft bevrijd van anders denkenden. De hele GMO technologie heeft nog niets toegevoegd aan het verminderen van de honger of grote productie verhogingen per ha.
    het heeft alleen nog maar resistente onkruiden opgeleverd en de insecten volgen. Hier moeten boeren blij me zijn?

  • jordi 1455

    @agratax1 het schijnt dat het Nobelprijs comité Hitler wouden nomineren voor die prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.