Home

Nieuws 489 x bekeken

PotashCorp lijdt onder prijzenoorlog

Saskatoon – PotashCorp heeft in het derde kwartaal een winst geboekt van 356 miljoen Canadese dollar (247 miljoen euro), tegen 645 miljoen dollar een jaar eerder.

Het bedrijf lijdt onder zwakke prijzen voor kali, stikstof en fosfaat en bij kali spelen ook lagere afzetvolumes de onderneming parten. De omzet daalde 6 procent tot 1,6 miljard dollar (1,1 miljard euro).
“Het afgelopen kwartaal kan worden gekarakteriseerd als een te verwachten respons op een onverwachte gebeurtenis”, aldus topman Bill Doyle. In Rusland stapte Uralkali, wereldmarktleider met kali, uit een kartel met een Wit-Russische producent. Samen waren de ondernemingen goed voor ruim 40 procent van de wereldwijde handel.
De stap leidde tot een forse prijsdaling. Klanten wereldwijd – en dan met name China en India - wachtten nu af hoe ver prijzen kunnen dalen, aldus Doyle. Op de markt voor stikstofkunstmest speelt de sterke toename van Chinese meststoffen een belangrijke rol. Volgens Doyle blijft de markt voor de langere termijn heel aantrekkelijk, omdat de wereldbevolking blijft groeien en de vraag naar agrarische producten dus blijft toenemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.