Home

Nieuws 1666 x bekeken 5 reacties

Petitie voor sneller internet in buitengebied

Zieuwent - De organisatie Internet Buitengebied vindt dat iedereen in Nederland over snel internet moet kunnen beschikken en wil dat er meer aandacht komt voor de problematiek rondom internet in het buitengebied.

In het buitengebied wonen en werken vele duizenden mensen die in veel gevallen verstoken blijven van informatie en diensten of een engelengeduld aan de dag moeten leggen. Oorzaak is het ontbreken van een goede en vooral snelle internetverbinding.

De organisatie roept boeren en tuinders, burgers en andere ondernemers in het buitengebied op om een petitie te ondertekenen. Initiatiefnemer Patrick Nijenhuis wil door het bundelen van de behoefte de politiek motiveren om tot actie over te gaan. Nijenhuis: “De politiek laat zich vaak op de borst slaan door Nederland te profileren als kennisland met een zeer sterke, exportgerichte agrarische sector. Deze rol zal in de toekomst mede afhangen van de vraag in hoeverre boeren en tuinders kunnen profiteren van de voordelen van snel internet.”

Anno 2013 is snel internet alom geaccepteerd als een basisbehoefte. De overheid onderstreept dit door steeds meer dienstverlening enkel via internet beschikbaar te maken. Bankieren, bellen, management, apps, 'the Cloud': alles is gebaseerd op snel internet. Maar de aanleg van glasvezel wordt door exploitanten niet als rendabel beschouwd en straalverbindingen zijn maar in beperkte mate haalbaar. 3G en 4G mobiele netwerken zijn technisch ongeschikt als breedband alternatief en hebben vaak een gebrekkige dekking in het buitengebied. Individuele glasvezelinitiatieven stuiten vaak op een muur van weerstand en financiële onhaalbaarheid. De dagelijkse praktijk: video’s die niet bekeken kunnen worden, traag ladende websites, niet werkende apps.

Nijenhuis vindt bij Tweede Kamerlid Agnes Mulder (CDA) een gewillig oor die een voorkeur heeft voor een aanpak op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau. Hij wijst in dat verband ook op de grote financiële buffers die met name sommige provincies hebben opgebouwd door de verkoop van energiemaatschappijen.

Laatste reacties

 • Patric

  Beste Wim,

  Zou u het webadres willen gebruiken dat in het persbericht van gistermorgen is aangegeven? http://www.internetbuitengebied.com is het!!!

  dank, groet,

  Patric Nijenhuis

 • koestal

  even een handtekening zetten en klaar is Kees

 • Patric

  Zie dat link nu werkt, bedankt voor de aanpassing!

  groet,
  Patric

 • Satpower

  Beste mensen,

  Kijk eens naar breedband internet via de satelliet, waarmee kan je 20Mbps/6Mbps halen al vanaf €1 per dag.
  Enige vereiste is een vrij uitzicht op het zuiden en is toepasbaar in ieder buitengebied. Er zijn al vele mensen en bedrijven die dit in buitengebieden gebruiken, echter is het systeem niet bij iedereen bekend, heden dag zijn er toch nog steeds zo'n 60.000 huishoudens en 100.000 bedrijven die geen toegang hebben tot breedband internet.

  Met vriendelijke groet,

  Satpower Nederland

 • Patric

  Satelliet en 3/4G verbindingen zijn aardige tussenoplossingen, maar door de bekende vertragingen niet echt bruikbaar voor bv telewerkers. Dit blijkt ook uit de reacties die we ontvangen op de petities van sat-internetters. Ook lees je dat de maximale snelheden niet gehaald worden. Dus als tussenoplossing zou het kunnen, maar zeerzeker geen alternatief voor glasvezel.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.