Home

Nieuws 2990 x bekeken 2 reacties

Nederland in middenmoot met antibiotica

Brussel – Nederland zit in de middenmoot van Europa als het gaat om antibioticagebruik in de veehouderij, terwijl het land in 2007 nog werd aangemerkt als grootste gebruiker van antibiotica in de veehouderij. Dat blijkt uit een rapport van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) over de verkopen van antibiotica in 2011.

De Nederlandse veehouderij gebruikt in dat jaar 114 milligram per populatie-eenheid (PCU), een daling van 22 procent ten opzichte van 2010. Nederland staat daarmee op de tiende plaats. Het gebruik in Cyprus (408 mg), Italië (370 mg), Spanje (249 mg), Duitsland (211 mg) Hongarije (192 mg) België (180 mg) en Portugal, Polen en Frankrijk is hoger dan in Nederland. Het antibioticumgebruik in Noorwegen is met 3,7 mg per PCU het laagst. Ook IJsland, Zweden, Finland, Estland en Letland scoren goed.

De verschillen tussen lidstaten zijn groot, concludeert het geneesmiddelenbureau in de Esvac-rapportage over gebruik van veterinaire antibiotica. Dit komt onder andere door de grote verschillen in aard van de veestapel, omdat bij varkens en kalveren bijvoorbeeld meer antibiotica worden gebruikt dan bij melk- en vleesvee.

In 2010 was Nederland op vijf na de grootste gebruiker van antibiotica in de veehouderij, na Italië, Hongarije, Spanje, België en Portugal. In dat jaar waren de gegevens van twintig landen bekend.

De meest gebruikte middelen zijn tetracyclines en penicillines. 56 procent van de verkochte antibiotica in de EU wordt als koppelbehandeling toegediend via poeders of vloeibare oplossingen. 36 procent van de verkochte antibiotica in de EU worden gebruikt voor massabehandeling in premixen. 7 procent van de middelen wordt als injectievloeistof verkocht en 1 procent in bijvoorbeeld droogzetinjectoren. In Nederland is gemedicineerd voer met antibiotica sinds 2012 verboden.

De vergelijking tussen de data van verschillende landen is niet eenvoudig, omdat ieder land zijn eigen manier van het verzamelen van data heeft.

Laatste reacties

  • Marcel v

    Cijfers zijn natuurlijk veel te hoog, er word van uit gegaan dat 100% van de aangeschafte medicijnen worden toegediend. In het registratiesysteem is geen mogelijkheid om in te vullen wat er word teruggebracht/weggegooid/vernietigd.
    Waarchijnlijk zijn de werkelijke cijfers 20 tot 40% lagr

  • Elevage

    en dan nog is het appels met peren vergelijken!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.