Home

Nieuws 618 x bekeken 2 reacties

Nederland blijft achter in ‘groene groei’

Rijswijk – Nederland loopt internationaal achter bij de vergroening van de economie. Nederlands vergroeningsbeleid moet meer gericht worden op kleine, vindingrijke bedrijven die samenwerken met kennisinstellingen en de overheid.

Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in het nieuwe rapport Vergroenen en Verdienen.
Volgens de rapporteurs is het innovatiebeleid te versnipperd en gericht op te veel sectoren. De rapporteurs roepen op tot een focus op kansrijke sectoren zoals duurzaam en energiearm bouwen, scheiding en hergebruik van afval en innovaties in de voedseltechnologie en biotechnologie. Nederlands probleem ligt vooral buiten de agrofoodsector, want hierin scoort Nederland volgens de PBL-vergelijking heel goed in vergelijk met omliggende landen.
De overheid kan jonge en innovatieve bedrijven ondersteunen met bijvoorbeeld borgstelling of een tijdelijk fonds. Ook de zogenoemde Green Deals waarbij de overheid met het bedrijfsleven kijkt naar knelpunten in bijvoorbeeld de regelgeving zijn een belangrijk instrument. Het PBL pleit voor het beprijzen van energie- en grondstoffengebruik, meer geld voor onderzoek en ontwikkeling, en hulp bij internationalisering van het midden- en kleinbedrijf.
De Nederlandse economie is volgens de onderzoekers kwetsbaar omdat het erg afhankelijk is van grondstoffen van elders. Zo importeert de veevoersector bijvoorbeeld veel soja en de petrochemische industrie olie. ‘Groene’ kennis op het gebied van de agrarische sector, voedseltechnologie en biomassa kan volgens het rapport een leidende positie in de chemiesector versterken.
In Denemarken, wereldwijd sterk in vergroening, werkt een model gericht op kleinere bedrijven volgens het PBL heel goed. Denemarken exporteert ruim 10 procent aan groene producten. Nederland zit Europees gezien in de achterhoede met nog geen 5 procent. Bovendien wordt veel minder dan in de buurlanden geïnvesteerd in groene technologie.
Nederland behoort volgens het PBL nu nog tot de 10 meest concurrerende economieën wereldwijd, maar zonder investeringen komt die plaats onder druk. Het PBL wijst op een ranglijst van de London School of Economics die ‘groene innovatiekracht’ meet. Hierop bungelt Nederland bij een vergelijking van vijftien hoogontwikkelde economieën bijna onderaan, ver achter koplopers zoals Japan, Duitsland en Denemarken.

Laatste reacties

  • w v gemert

    Je zou er bijna ziek van worden van al die profeten die weten hoe het verder moet, helaas heeft de geschiedenis ons geleerd de afgelopen 20 jaar dat de meeste rapporten gebakken lucht waren. De beste stuurlui staan aan wal, of zou het moeten zijn :de meeste gesubsidieerde stuurlui staan aan wal.

  • alco1

    De mensen moeten maar eens aan het werk gaan in plaats van al die onzin te verkondigen. Pure werkverschaffing van mensen zonder enige kennis van zaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.