Home

Nieuws 1408 x bekeken 9 reacties

Milieudefensie roept op tot grens aan aantal dieren

Amsterdam– Milieudefensie wil een grens aan het aantal dieren in de veehouderij in Nederland. Bouwstops zoals die in Noord-Brabant zouden niet structureel helpen.

De aangekondigde bouwstop voor stallen in Noord-Brabant heeft geleid tot extra veel vergunningaanvragen, liet de provincie deze week weten. In de meeste gevallen is hetzelfde adviesbureau uit Ulicoten betrokken bij de aanvraag.

De provincie Noord-Brabant stelt dat tot dusver blijkt dat de gemeenten Bergeijk, Eersel, Alphen-Chaam, Hilvarenbeek en Baarle-Nassau meer aanvragen dan normaal hebben ontvangen. Exacte aantallen wil de provincie nog niet noemen, maar Ulicoten sprak eerder over zestig aanvragen. Zo proberen boeren met uitbreidingsplannen de bouwstop, die geldt tot er de strengere regels in maart volgend jaar van kracht zijn, te ontlopen.
“Overheden moeten zorgen dat de veehouderij niet verder groeit”, aldus campagneleider duurzaam voedsel Jacomijn Pluimers van Milieudefensie, in 2012 goed voor 46.000 leden en 84.000 donateurs en circa 1,8 miljoen euro subsidiebijdragen. “Nu zien we dat tijdelijke bouwstoppen en uitblijvende maatregelen alleen maar leiden tot versnelling van uitbreiding en schaalvergroting in de veehouderij.”
Het stelsel van dierrechten, dat een grens stelt aan hoeveel dieren er gehouden mogen worden in Nederland, staat volgens Pluimers op de tocht. “Juist nu moeten provinciebestuurders de groei van de veehouderij stoppen om overbemesting, risico's voor de volksgezondheid en het oprukken van megastallen tegen te gaan.” Milieudefensie lanceerde onlangs uit onvrede over megastallen op zijn website ook een Tetris-spel met als titel 'Veestapelen', met tijdens het spel hatelijke teksten over politieke partijen.
Dinsdag stemde de Tweede Kamer in met een mestverwerkingsplicht, dit kan leiden tot het afschaffen van dierrechten, zoals die nu bestaan voor varkens en pluimvee. Omdat in 2015 de melkquota ook worden afgeschaft, betekent dat dat er veel ruimte komt voor verdere intensivering van de veehouderij. Pluimers: “Als we de problemen in Brabant en andere agrarische gebieden willen aanpakken, moet we minder dieren gaan houden, niet meer.”

Laatste reacties

 • sallandseboer

  Ik ben voor een grens van het aantal leden van milieudefensie.
  Dat is minstens net zo normaal dan wat hun zeggen.
  Gaan we nu ook bepalen hoeveel straatklinkers er geproduceerd mogen worden en hoeveel auto's een dealer mag verkopen?

 • porky 1

  gelukkig komt folkert weer vrij dan kunnen de losers weer meer actie voeren en iemand met andere ideen uit de weg ruimen en waar is die subsidie voor, voor het lastig vallen van hard werkende mensen zeker

 • schoenmakers1

  zouden er geen betere dingen te bedenken zijn waar die subsidie naar toe kan, hoe meer je je erin verdiept, hoe meer dat je erachter komt dat er nog voldoende te bezuinigen is voor de overheid zonder dat iemand er last van heeft, eigenlijk alleen maar plezier

 • drientje

  Nee beste mensen, Pluimers doelde op de uitbreiding van de wilde dieren,
  Koeien en paarden in de Oostvaardese plassen , wolven, vossen.( De oostvaardese plassen kun je al bijna intensief noemen)
  Je snapt het niet hoe mensen toch zo langs elkaar heen kunnen praten.

 • Romeijn

  Het is wel moeilijk wennen aan een multiculturele samenleving waar verschillende leefstijlen en meningen naast elkaar mogen bestaan.

 • schoenmakers1

  nu nog de boer een bestaan laten hebben!!!!!!

 • trijnie

  Soms heb ik het idee dat er door sommige mensen hier alleen maar geklaagd kan worden.
  Zeker als het in de lijn van natuur ligt.
  Er zijn nu eenmaal mensen die er een andere visie op na houden.

  En soms lijkt het wel of veel mensen hier bewust hun ogen en neus dicht houden als ze op het platteland zijn.
  Zeker in het Brabantse loopt het letterlijk en figuurlijk de spuigaten uit.

 • minasblunders1

  Komt dit hele gezeur nu niet gewoon door gebrek aan visie van zowel de landelijke overheid als de lagere overheden? De ene keer wordt de intensieve veehouderij afgekraakt en wil men het nergens, het volgende moment wordt het weer toegestaan en zet men de deuren open voor intensieve veehouderij, Men is tegen megastallen, nee toch vóór, maar niet hier; in een aangewezen gebied, oh nee, toch maar weer niet, een bouwstop, maar toch weer uitzonderingen, Men belijdt met de mond dat men 'normale' gezinsbedrijven wil, maar het hele beleid is in alle opzichten gericht op steeds meer en groter en het om zeep helpen van de gezinsbedrijven.....en ga zo nog maar even door. Hier is toch geen touw meer aan vast te knopen?

 • Romeijn

  Minasblunders1, als de overheid al visie zou hebben dan nog wordt het onmogelijk gemaakt om sturend op te treden omdat daarvoor politiek draagvlak ontbreekt. De meeste ondernemers worden liever door de bank gestuurd dan door de overheid. Waarschijnlijk wordt de (Rabo)bank vervolgens ook meer gestuurd door het geld dan door een maatschappelijke visie.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.