Home

Nieuws 1249 x bekeken 1 reactie

LTO: ontheffing voor burenregeling en stromest

Den Haag - LTO Nederland vindt dat een ontheffing voor de zogenoemde burenregeling in het mestbeleid de hoofdlijn van het mestbeleid voor verplichte mestverwerking niet ondergraaft.

Dat zegt mestspecialist Mark Heijmans van LTO. “Deze ontheffing helpt enkele boeren die al jaren hun mest verantwoord afzetten bij boeren in de directe omgeving. Het gaat niet om duizenden boeren. Het gaat om het regionaal sluiten van kringlopen, zonder dat boeren daar opeens voor moeten gaan betalen”, legt Heijmans uit. Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw wil hier niet aan, omdat via de verhandelbaarheid van mestverwerkingsplicht boeren hun verwerkingsplicht kunnen afkopen. LTO is het daar niet mee eens. “Het is moeilijk uit te leggen dat boeren die het al jaren zo regelen hier nu opeens voor moeten betalen”, vindt Heijmans.

LTO vindt het ook belangrijk dat er ontheffing komt voor de verwerkingsplicht van stromest. “Stromest is de beste bodemverbeteraar die er is. Het is bovendien gekoppeld aan veehouderijsystemen waarin dierenwelzijn op een hoog niveau is”, zegt Heijmans. Het argument van Dijksma dat stromest moeilijk te omschrijven is, vindt Heijmans onterecht. “De mest mag niet verpompbaar zijn, dat is duidelijk.”
De Tweede Kamer stemt dinsdag over de nieuwe mestwet.

Eén reactie

  • probe14

    Dat wórdt pittig voor Lto: gelobbyd voor een wet waar (te) veel nadelen aan kleven die vandaag wordt aangenomen. En dat alles om dierrechten af te schaffen zodat hun leden met grote groeiplannen fors en ongebreideld konden groeien(hoogstens 15%van de boerenachterban trouwens).
    Dat feest gaat gelukkig niet door voor de 85% die baat hebben bij een productie-plafond. Dankzij Dijksma, PvdA en CU. Nooit gedacht dat wij deze partijen nodig hadden om onze veehouderij te redden van de vermaledijde LTO-lobby!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.