Home

Nieuws 465 x bekeken

LTO Noord Utrecht tegen provinciefusie

Utrecht – De Utrechtse organisatie van LTO Noord is fel gekant tegen samenvoeging van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland.

De belangenorganisatie voor agrariërs vreest dat de afstand van het provinciebestuur met het landelijk gebied te groot wordt. De voorzitter van LTO Noord Noord-Holland is niet per definitie tegen een een "superprovincie", mits de kwaliteit van bestuurders inderdaad hoger is.
De 'superprovincie' is een plan van Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken. De PvdA-politicus beargumenteert dat in het huidige bestel steden steeds groter en machtiger worden en versterking van het middenbestuur dus nodig is. Bovendien wil de overheid een deel van de sociale taken van de overheid decentraliseren, waardoor een zwaarder provinciebestuur nodig zou zijn.  Volgens LTO Noord Utrecht is voor de ontwikkeling van landbouw en natuur beleid juist nodig dat het provinciebestuur dichtbij is. Nu is de afstand naar boer en buitenlui volgens de organisatie soms al te groot.
Voorzitter Siemen Ruiter van LTO Noord Noord-Holland zegt dat zijn organisatie het proces volgt maar geen scherpe mening heeft. "Maar persoonlijk vind ik het wel een prettig idee dat de sector in dit gebied straks zaken kan doen met één gedeputeerde die een bepaalde lijn volgt, in plaats van drie. De vraag of het een goed idee is, ligt in de vraag of de kwaliteit van bestuurders inderdaad zoals de politiek hoopt van een hoger niveau zal zijn."
LTO Noord Flevoland was niet direct in staat te reageren. De provincie Flevoland zelf is er nog niet helemaal uit. De provincies Utrecht en Noord-Holland alvast tegen. Voor 16 oktober wil Plasterk de zienswijzen van de provincies binnen hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.