Home

Nieuws 1025 x bekeken

Kamermeerderheid: minder zware waterbelasting

Den Haag – VVD, PvdA, PVV, CDA en 50 Plus willen de nieuwe waterbelasting versoepelen, waardoor grote bedrijven die veel drinkwater gebruiken minder zwaar getroffen worden door de verhoogde belasting.

Dat bleek tijdens het debat in de Tweede Kamer over het belastingplan. De waterbelasting is afgesproken in het begrotingsakkoord dat de coalitie eerder deze maand sloot met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en de SGP. De maatregel moet 205 miljoen euro opleveren en er bovendien voor zorgen dat burgers en bedrijven zuiniger omgaan met water.

Helma Nepperus (VVD) wil onderscheid maken voor grote bedrijven voor de drinkwaterbelasting. Ze vraagt of er een mogelijkheid is voor compensatie voor deze bedrijven. "Als ik naar bepaalde grootverbruikers kijk, is het effect toch wel veel te groot. We steunen wel het voorstel, maar wilt u toch kijken naar een plafond of een oplossing voor bepaalde bedrijven die heel veel water gebruiken?", vraagt ze staatssecretaris Frans Weekers (financiën).

Ook coalitiegenoot Ed Groot van de PvdA pleit voor een versoepeling van de maatregel voor grote bedrijven. "Er moet geen schade worden veroorzaakt aan economische bedrijvigheid", vindt Groot. Hij zoekt de versoepeling vooral voor gebruikers van industriewater. Pieter Omtzigt (CDA) merkt op dat de belasting grote problemen oplevert voor de landbouw en de voedingsindustrie, die veel schoon leidingwater gebruiken.

PVV'er Roland van Vliet is tegen de verhoging van de drinkwaterbelasting. "De Vereniging van waterbedrijven maakt zich al zorgen dat deze bedrijven zelf water gaan winnen. Dat lijkt me niet de bedoeling", aldus Van Vliet. Groenlinks vindt de heffing juist goed, omdat dit bedrijven stimuleert tot minder watergebruik.

Of registreer je om te kunnen reageren.