Home

Nieuws 481 x bekeken

'Initiative Tierwohl te vrijblijvend'

Keulen - Het dierenwelzijnsproject Initiative Tierwohl van de Duitse landbouw- en vleessector krijgt bij de grote dieren- en natuurbeschermingsorganisaties Deutscher Tierschutzbund, BUND en de groene boerenbond AbL de handen niet op elkaar.

Dat blijkt uit een gemeenschappelijke verklaring, die is uitgegeven tegen de achtergrond van de voedingswarenbeurs Anuga in Keulen. Initiative Tierwohl is volgens deze critici te vrijblijvend en brengt nauwelijks verbetering van het welzijnsniveau. Ook is niet duidelijk welke rol ketenbeheerder QS als certificeerder speelt.

“Met de Initiative Tierwohl erkent de sector wel eindelijk de problemen, maar om ze op te lossen is meer nodig”, aldus de verklaring, waarin de consument wordt geadviseerd zich door het project niet om de tuin te laten leiden. Vrijwilligheid bij het nemen van maatregelen leidt tot niets. Daarom moet er wetgeving komen, zo vinden zij.

Initiative Tierwohl voorziet in vrijwillige maatregelen op drie niveaus met op het laagste niveau (A-niveau) basismaatregelen zoals certificering door ketenbeheerder QS en deelname aan antibioticamonitoring. Op het B-niveau gaan de maatregelen verder, variërende van meer ruimte per dier, strooisel op de vloeren of stallen met een uitloop. Op het C-niveau wordt aan zaken als het nalaten van staartcouperen gedacht.

De compensatie van de maatregelen die de boer neemt zal plaatsvinden vinden via een clearingbureau dat gefinancierd wordt door de supermarktbedrijven. Er komen geen labels voor de Initiative Tierwohl, dat concreet in de loop van volgend jaar gaat draaien.

Of registreer je om te kunnen reageren.