Home

Nieuws 373 x bekeken

Handelsoverleg VS en EU opgeschort

Washington – Onderhandelingen tussen de VS en de EU over een vrijhandelsakkoord met in potentie verstrekkende gevolgen voor de landbouw zijn uitgesteld.

Amerikaanse onderhandelaars zouden deze week in Brussel spreken met Europese ambtgenoten, maar de bijeenkomst is afgezegd vanwege de gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse regering.
De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Michael Froman informeerde de EU vrijdag over een tijdelijk gebrek aan financiële middelen en beschikbaar personeel voor een volle onderhandelingsdelegatie. Een deal tussen de VS en EU zou volgens officials in potentie de beide economieën in totaal 100 miljard dollar extra per jaar kunnen opleveren. De landbouw is een belangrijk dossier omdat de landen tal van meningsverschillen hebben op het gebied van voedselveiligheid.
De EU beloofde de VS dat een onderhandelingsdeal ook betrekking zal hebben op sanitaire en fytosanitaire belemmeringen. Het Amerikaanse senaatscomité voor handel diende een wensenlijstje in: de VS wil graag toegang voor hormoonvlees, kippen geschoond met chloor, ractopamine en transgene gewassen. Andersom pleit de EU voor opening van de markt voor appels en een serie kazen en voor verlaging van nu hoge import tarieven voor vlees, zuivel en dranken.
Eerder dwong de 'shutdown' de Amerikaanse president Barack Obama tot het afzeggen van een reis naar Indonesië, Brunei, Maleisië en de Filipijnen. Obama zou tijdens een topbijeenkomst van het Aziatische economische blok Apec hebben gesproken over een handelsverdrag voor landen rond de Stille Oceaan, het Trans-Pacific Partnership (TPP). De TPP zou net als een handelsdeal tussen de VS en Europa een flinke duw in de rug van de wereldhandel kunnen betekenen. Onder de deelnemers aan de onderhandelingen zijn de grootste en op twee na grootste economieën wereldwijd, de VS en Japan, en onder meer Australië, Mexico, Peru, Canada, Singapore en Vietnam.

Of registreer je om te kunnen reageren.