Home

Nieuws 643 x bekeken

Geen compensatie bij afzet vlees na vaccinatie

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) wil de veehouderij niet compenseren als ze bij een uitbraak van een dierziekte een lagere prijs krijgen voor producten van gevaccineerde dieren.

Dat bleek tijdens een debat in de Tweede Kamer. Dijksma had al eerder aangegeven dat het risico voor de afzet van vlees van dieren die een vaccinatie hebben gehad bij de sector ligt. CDA-Kamerlid Jaco Geurts vraagt de staatssecretaris zich wel in te zetten voor een compensatie, omdat andere lidstaten, zoals Denemarken en Duitsland dat ook doen of overwegen. “Om tot een gelijk speelveld te komen zou ik dan bij lidstaten die compensatie bieden moeten zeggen dat ze dat niet moeten”, zegt Dijksma.

Op verzoek van de sector en de overheid is bij een uitbraak van zeer besmettelijke dierziekten als mond-en-klauwzeer vaccinatie in de omgeving van een besmet bedrijf toegestaan. De dieren hoeven dan niet geruimd worden en producten mogen op de markt worden gebracht. De verwachting is echter dat de belangstelling voor vlees van gevaccineerde dieren beperkt zal zijn, waardoor de prijs hiervoor lager zal liggen dan voor gewoon vlees.  Als er geen duidelijke afspraken over zijn kan dit ertoe leiden dat dieren alsnog niet gevaccineerd maar geruimd zullen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.