Home

Nieuws 1828 x bekeken 5 reacties

'Gebrek aan regels reiniging mestsilo is misser'

Donkerbroek - Dat er voor de reiniging van mestsilo's geen protocollen zijn is eigenlijk een misser. Dat zegt Thomas Klerks, certificatiedeskundige van Kiwa. Klerks was woensdagavond een van de deskundigen die zijn licht liet schijnen over de gevaren van het werken met mest.

De gevaren in mest worden vooral veroorzaakt door zwavelwaterstof en blauwzuurgas. Maar ook kooldioxide, ammoniak en methaan kunnen gevaren opleveren. Kenmerk van de mestgassen is dat ze vaak niet of te laat worden opgemerkt, met ernstige ongelukken voor mens en dier tot gevolg.

Klerks legt uit dat Kiwa als certificeerder wel kijkt naar de bouweisen van de silo. Maar wat er komt kijken bij de reiniging van de silo's, die vooraf gaat aan de verplichte keuring (waarvoor wel een certificaat bestaat), is tot nu toe bij het Kiwa niet in beeld geweest.

Of het Kiwa dat wel gaat doen is de vraag. Klerks legt uit dat dat vooral afhankelijk is van de marktpartijen. Als die bij Kiwa komen met de vraag een certificaat te ontwikkelen, dan kan de certificeerder dat doen.

Ondertussen wordt er door verschillende belanghebbenden wel gewerkt aan een protocol waarmee de veiligheid van betreders van mestsilo's en mestputten geborgd kan worden. Een van de betrokkenen daarbij is Jetty Middelkoop, werkzaam bij de brandweer Amsterdam Amstelland en zeer gespecialiseerd in de gevaren van mestgassen. De werkgroep heeft contact gehad met de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die zelf werkt aan een rapport naar aanleiding van het ongeval in Makkinga. Ook en Openbaar Ministerie en de Arbeidsinspectie werken aan een onderzoek.

Sjef en Rianne Lemmens, die hun zoon verloren bij het ongeluk in Makkinga, zeggen dat lessen getrokken moeten worden uit het ongeval. Zij menen dat een rol is weggelegd voor LTO Nederland om de  gevaren van mest landelijk onder de aandacht te brengen van iedereen die met mest werkt. "Ik hoop dat LTO wakker wordt. Dit móet op de agenda komen."

Laatste reacties

 • farmer135

  het zou zoiezo sterk afgeraden moeten worden een silo in te gaan, Misschien is het beter om de regels omtrent de silokeuringen te versoepelen, zodat de silo wel leeg moet zijn, maar niet perse schoon.

 • ploumen1

  Wie bedenkt zoiets dat de mestsilo van binnen uit moet worden gekeurd>
  die zoiets bedenkt weet niet hoe een silo na gebruik uitziet .
  De bedenker van deze regel zou persoonlijk alle keuringen moeten gaan doen .Dan was de keuringseis meteen vervallen.
  Wij kregen vroeger altijd geleerd nooit een mestsilo te betreden.

 • physalis

  als je een iets wil doen aan veiliger werken in een mest silo dan zou je in elke mestsilo die gekeurd is voor mest opslag onderin 2 deuren moeten plaatsen die je naar binnen toe kunt openen , dus van buiten openen en naar binnen toe.
  je zorgt er voor dat de silo onder de deuren leeg is.
  je doet de deuren tegen elkaar open om een dag door te luchten , en dan met een klikker plus pakken aan zuurstof masker op met perslucht naar binnen . en een mangatwacht bij de deur
  Als je het op deze manier doet sluit je volgens mij heel veel ongelukken uit

 • Gerjo-Kompier1

  Laat een robot met camera's de silo bekijken, dan hoeven er geen mensen in. Men kan robots maken, die op Mars naar water zoeken, dus een apparaat maken dat tegen een mestsilo milieu bestand is, moet ook lukken. Voor de controle van rioolbuizen gebruikt men tegenwoordig ook robots of op afstand bestuurde camerawagentjes.

 • physalis

  en dan maar hopen dat er niet veel condens op de camera's slaat dan zie je nog niets

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.