Home

Nieuws 715 x bekeken

FAO: prijsschommelingen blijvend

Rome – De Wereldvoedselorganisatie FAO roept landen op zich aan te passen aan beweeglijke prijzen voor voedsel.

De relatieve rust en lagere prijzen op de wereldmarkt voor onder meer granen en oliezaden is waarschijnlijk van korte duur. Dat zei directeur-generaal José Graziano da Silva tijdens een bijeenkomst met circa 30 landbouwministers.
De Braziliaan zei dat de productie van “spilgewas” graan een comeback heeft gemaakt en dat prijzen van voedsel daarom zijn gedaald. De prijsindex voor granen die de FAO maandelijks berekent staat 20 procent lager dan een jaar geleden. De verhouding tussen voorraad en consumptie is bovendien verbeterd waardoor prijsschommelingen zijn afgenomen.
Het is volgens Graziano da Silva reden gas terug te nemen. “Internationale prijzen zijn gedaald maar liggen nog altijd boven historische niveaus. En prijzen zullen in de komende jaren naar verwachting beweeglijk blijven.” De wereld telt nog een miljard hongerigen, aldus Graziano da Silva, die in Brazilië en daarbuiten naam maakte als coördinator van een anti-hongerprogramma van de regering van Luiz Inacio Lula da Silva.
Volgens Graziano da Silva is het belangrijk dat ook kleinschalig werkende boeren profijt hebben van de nog altijd relatief hoge prijzen. “De huidige situatie biedt een mogelijkheid voor boeren weer te investeren in de landbouw.” Tegelijk liggen de antwoorden wat hem betreft niet alleen in de agrarische sector, maar ook bij armoedebestrijding. Zo kan het zinvol zijn geen voedselhulp maar cash te geven aan de allerarmsten.
Bij het verstrekken van voedselhulp dat van buitenaf wordt aangevoerd, bestaat soms het risico dat lokale voedingsproducenten worden weggeconcurreerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.