Home

Nieuws 2730 x bekeken 4 reacties

Energiegebruik neemt flink toe

Wageningen - De energiebehoefte is In het afgelopen decennium in alle landbouwsectoren fors gegroeid door schaalgrootte en automatisering. Uit cijfers van LEI-Wageningen UR blijkt dat het gemiddelde verbruik van energie per agrarisch bedrijf in tien jaar 23 tot 30 procent is toegenomen.

In de melkveehouderij is het energieverbruik is in tien jaar tijd met een derde toegenomen tot 430 GigaJoule (1 miljard joule) in 2011. Een derde van het verbruik zijn stroomkosten, de helft is dieselverbruik en de rest is aardgasverbruik. De energiekosten zijn 5 procent van de totale kosten. In 2002 was dat 4,6 procent. Het meeste stroom verbruikt de koelinstallatie, de melkrobot - indien aanwezig - en de verlichting. Het traject Duurzame Zuivelketen stimuleert melkveehouders energie te besparen. Per bedrijf moet 30 procent energie worden bespaard in 2020.

Het energieverbruik in de varkenshouderij piekte in 2010 tot 960 GJ per bedrijf door groei in bedrijfsomvang. De varkenshouderij heeft de efficiëntie van energieverbruik sterk verbeterd. Stijgende energieprijzen en stimuleringsmaatregelen van de overheid stimuleerden varkenshouders energiezuiniger te produceren. Tegelijkertijd lukte het de varkenshouders de energiekosten in de hand te houden. In 2011 was 3,5 procent van de totale uitgaven energiekosten, in 2002 was dat 4,7 procent. Allerlei bedrijfsmaatregelen zorgde voor een daling van het energieverbruik.

Het energiegebruik op het gemiddelde akkerbouwbedrijf is sinds 2002 met 40 procent toegenomen. Grootste energieverbruikers zijn de koelhuizen, ventilatoren en kachels bij de droging van uien. Efficiënt drogen kan een besparing opleveren van 30 tot 40 procent. In vergelijking met andere sectoren is het energiegebruik per Standaard Opbrengst (SO) in de akkerbouw laag. In 2011 was ruim 7 procent van de totale kosten per gemiddeld bedrijf, energiekosten. In 2002 was dat nog 5,2 procent.
De landbouw levert 4 procent van de opgewekte windenergie. Ruim de helft van de windmolens op agrarische bedrijven staat op akkerbouwbedrijven.

Laatste reacties

 • vogel

  30 % meer verbruik per bedrijf en een derde meer aan totaal energie.
  Volgens mij zijn er een groot aantal bedrijven gestopt in deze jaren. Maar dan klopt er bij mijn berekening iets niet. Als 30% meer energie over minder bedrijven moet worden verdeeld krijg ik hogere percentages. Of heeft dat met boeren verstand te maken???

 • ed12345

  Ik zou zoiets liever per koe of per ha uitgedrukt zien

 • koestal

  er wordt niet meer met de hand gemolken

 • koestal

  platenkoelers en buizenkoelers besparen al veel ,ook de ledlampen besparen stroom

Of registreer je om te kunnen reageren.