Home

Nieuws 617 x bekeken

Brusselse waakhond bekritiseert EFSA-experts

Brussel - Een groot deel van de experts van de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA hebben directe of indirecte verbanden met bedrijven die onder toezicht van de EFSA vallen. Dat stelt Corporate Europe Observatory (CEO).

CEO is een onafhankelijke organisatie die probeert belangenverstrengelingen binnen de Europese Unie aan het licht te brengen.

In het rapport Happy Meal stelt CEO dat de EFSA niet zo onafhankelijk is als het lijkt. De organisatie houdt weliswaar bij welke belangen de experts in verschillende panels hebben, maar daarbij vertrouwt de voedselveiligheidsautoriteit volledig op de eigen opgaven van de experts.

EFSA zegt in een reactie op het CEO-rapport dat de richtlijnen binnen EFSA niet inhouden dat experts geen enkel contact met het bedrijfsleven mogen hebben op het gebied van een van de terreinen, waarover de EFSA gaat. In een voorbeeld zegt EFSA dat iemand die als deskundige op het gebied van diergezondheid en dierenwelzijn voor EFSA werkt, niet hoeft te worden uitgesloten als er op een ander terrein, bijvoorbeeld op het terrein van levensmiddelen, een relatie bestaat tussen het bedrijf en een onderzoeker. "Belangrijk is dat niemand die in dienst is van de industrie of die fulltime voor de industrie werkt een expert kan zijn bij de EFSA."

Volgens CEO is de situatie niet verbeterd sinds in 2012 de interne regels zijn aangescherpt. Tientallen deskundigen hebben volgens het CEO-rapport verschillende belangen. Volgens CEO worden de regels bij EFSA zo eng uitgelegd dat er alleen een belangenconflict kan optreden als de besproken onderwerpen een directe relatie hebben met de door de deskundige zelf aangemelde belangen. En dan nog zal de deskundige zelf de afweging maken.

CEO zegt dat experts geen enkel commercieel belang zouden mogen hebben. Nog beter is het om op de lange termijn de kennis binnen de organisatie te halen. Pas dan kan er sprake zijn van echt onafhankelijk werk, aldus CEO.

Of registreer je om te kunnen reageren.