Home

Nieuws 3129 x bekeken 15 reacties

'Breed draagvlak voor strengere veehouderijregels'

Den Bosch - Het provinciebestuur van Brabant rekent op een breed draagvlak voor de nieuwe strengere regels voor de veehouderij.

De Brabantse Staten besloten op 20 september geen bouwvergunningen meer in behandeling te nemen tenzij ze voldoen aan de nieuwe regels. Het besluit geldt tot februari 2014, dan moet het nieuwe beleid van kracht worden. Verantwoordelijke gedeputeerde Yves de Boer: "We zijn blij dat we in Brabant breed draagvlak hebben voor de transitie naar de zorgvuldige veehouderij. In het land hoor ik van veel mensen dat ze bewondering hebben voor onze aanpak. Dat betekent niet dat het niet af en toe zal schuren, maar in Brabant zoeken we elkaar wel snel weer op." De Boer verwijst naar het convenant dat de provincie, boeren, burgers en milieuorganisaties dit voorjaar tekenen.

ZLTO is het niet eens met de uitwerking van het convenant in de Verordening Ruimte en riep deze week haar leden op bezwaar aan te tekenen tegen de nieuw Verordening Ruimte.

Ook maken de Brabantse boeren zich grote zorgen over de invulling van Brabantse Zorgvuldigheidscore Veehouderij (BZV). Dit is een maatlat met bovenwettelijke eisen, bedoeld boeren te stimuleren duurzaam en innovatief te worden. ZLTO vindt dat door de vele strenge generieke normen in de Verordening Ruimte, veebedrijven niet eens meer aan de BZV-score toekomen.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Er bestaat geen breed draagvlak voor deze maatregelen. Het draagvlak wat er is komt van de mensen waarvoor het geen gevolgen heeft voor hun portemonnee.(rekening voor een ander: de dierhouder) Die dierhouders die moeten voldoen boven op de Europese eisen, de Nederlandse eisen en de Brabantse eisen zonder een cent vergoeding , hun standpunt is wel duidelijk . TEGEN !!!!

 • J@gertje

  Misschien moeten we maar eens een breed draagvlak creëren voor het afschaffen van bemoeizuchtige ambtenaren.

 • Oosting-Sietsma

  Of je nu gelijk hebt of niet, dat is het punt al lang niet meer. De laatste jaren wordt er al lang niet meer naar ratio beslist als het over agrarische zaken gaat. De emotionele argumenten van de burger zijn electoraal veel voordeliger.

 • massy

  Waar moet brabant dan economies van gaan leven .Heeft men hier ook toevallig aan gedacht. provincie NOORD BRABANT veel sucses.

 • Wim Toornstra

  pure emotie wetgeving.
  Draagvlak bij wie?
  knetter knetter gek

 • anton1937

  Kromme redenatie van de Boer(VVD) dat er breed draagvlak is voor de nieuwe strengere regels voor de veehouderij en daardoor bouwstop.. De ZLTO verzet zich massaal tegen de Verordening Ruimte de voorloper van de strengere milieuregels. De boeren kunnen zich niet verzetten tegen het voorbereidingsbesluit( De wet WRO staat geen bezwaren meer toe tegen een voorbereidingsbesluit) De gronden waarop het voorbereidingsbesluit genomen deugen niet. De wet stelt alle emissie beperkende maatregelen gelijk, uitspraak RVS. Brabant wil nu voorschrijven dat b v luchtwassers verplicht zijn, dat mag niet van de wetgever.De Boer moet zich schamen voor zo'n verhaal.

 • Frenske

  Ik denk dat heel veel burgers die in de overbelaste gebieden wonen heel blij zijn met deze aanpak en dat daar dit draagvlak ligt.

 • Marcel v

  @frenske,
  Burgers hebben geen idee wat de feiten zijn. Ze worden al jaren gehersenspoeld door een doordacht media-offensief dat door provincie in samenwerking met o.a. Brabants dagblad word gevoerd. Dure ondezoeken worden aangevoerd om hun eigen gelijk te bewijzen. het onderzoek dat moest aantonen dat de mensen die in de buurt van intensieve veehouderij wonen gezondheidsproblemen hadden kwam niets uit. Het is ook snel in een la verdwenen

 • BW

  Ik lees dat BOEREN ook een handtekening hebben gezet onder het convenant. Was het dan toch stiekem Maarten Rooijackers die namens zijn ZLTO leden heeft getekend? En nu moeten die leden bezwaar maken?

 • Adrie G.

  @Marcel v,
  Je moet hier op een mooie zomerdag maar eens komen fietsen. Je hoeft niet gehersenspoeld te zijn om de stank te ruiken. De afwisseling zit in het soort dieren dat je ruikt. Nu eens koeien, dan weer varkens, vervolgens kippen en als klap op de vuurpijl nertsen. En dat allemaal in een dichtbevolkte provincie waar 2 miljoen mensen wonen. En die het plattelandstoerisme wil bevorderen en die de ambitie heeft om een mondiale rol te spelen op het gebied van high tech.
  En 's avonds en 's nachts is het nog erger met de stank omdat dan een deel van de luchtwassers wordt uitgezet.

  En wat dacht je van de honderden mensen die nog steeds de gevolgen ondervinden van de Q-koorts? Een groot deel van de mensen in Oost-Brabant kent wel iemand die Q-koorts heeft gehad of die er nog steeds last van heeft. Zijn die mensen allemaal gehersenspoeld?

 • Elevage

  hel goed Adrie G, jij laat weer even fijntjes zien dat je werkelijk geen idee hebt wat er allemaal op deze bedrijfstak afkomt met dit soort plannen.
  Natuurlijk is er een brede steun voor dit plan, er zijn immers meer burgers dan boeren in Brabant, dus dat is makkelijk zat.
  En al die mensen die over het platteland fietsen die mogen zich ook wel eens bedenken dat juist dit platteland bestaat namens de boeren.
  Of wil je er een soort Oostvaardersplassen deel II van maken, met een flink hek er om heen??

  Waarom moet Nederland altijd voorop lopen als het braafste jongetje van de klas, waarom zijn er in dit land altijd extra regels, bovenop die van Brussel??

  Dat er iets aangepast moet worden wil niet zeggen dat er geen overleg gevoerd kan worden. Praten is altijd nog een prima oplossing, maar nee, hier moeten de regels weer opgelegd worden..zucht.........

 • Bressele-hoeve

  De grote meerderheid zwijgt bij de provinciale zoektocht naar draagvlak voor hun plannen, dus er is GEEN breed draagvlak.
  De provincie zet ook groot in op de agrofoodsector, maar de primaire sector, waar het allemaal vanaf moet komen, wordt afgeknepen.
  Grote tegenstrijdigheid dus.
  Alleen maar extra regels en nog eens extra regels, Brabant regelt zich kapot.

 • Marcel v

  Adrie fietst graag buiten en wil niets ruiken, veel succes, in en om de steden ruikt het naar auto's , in het buitengebied ruik je dieren. Dit is al heel lang zo alleen nu veel minder dan een jaar of 10 geleden. En ja uit onderzoek is gebleken dat een klein aantal luchtwassers niet (altijd) aan stonden. Maar het onderzoek was geschreven om de sector weer in een kwaad daglicht te stellen. 95 % van de overtredingen waarover het ging waren pietluttige adminstratieve details. Het raport was misleidend, onjuist en bewust zo geschreven. En met resultaat want Adrie en anderen geloven dat veel boeren de boel belazeren..

 • mtsjansens1

  Breed draagvlak ? waar heb ik dat meergehoord, o ja uit de mond van toenmalig minister van Aartsen ( VVD ) toen hij de reconstructiewet invoerde. In Brabant verdween het draagvlak als sneeuw voor de zon toen boeren zich wilde gaan vestigen in een LOG (landbouwontwikkelingsgebied) onder andere door de statenleden van de VVD. Zij wonnen de verkiezingen royaal en hebben de Boer (VVD) gevraagd om zitting te nemen in college GS om nu maar door te kunnen pakken in dit dossier. Volgens mij staat de VVD voor: Veehouderij Vrij Denken

 • J@gertje

  Adrie G, ik heb een tip voor je.
  Fiets komend voorjaar eens langs de Oostvaarders plassen.
  De stank van kadavers zal je laten beleven dat je in een natuurgebied fietst.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.