Home

Nieuws 1018 x bekeken

Biologische afzet eerste halfjaar 12 procent gegroeid

Amsterdam - De belangrijkste verkoopkanalen in Nederland hebben in de eerste zes maanden van 2013 498,6 miljoen euro omgezet met biologische producten, 12 procent meer dan vorig jaar. Dat meldt de ketenorganisatie voor de biologische sector op basis van cijfers die LEI Wageningen UR verzamelde.

LEI-onderzoeker Johan Bakker noemt het "ontzettend knap" dat het biologische segment groeit met dubbele cijfers, ondanks de crisis. "De totale voedingsmarkt is blij met 1 procent groei." Bakker verwacht dat de groei zal doorzetten, maar niet sterk zal versnellen. De sector blijft met een marktaandeel van 2 tot 2,5 procent een niche, aldus de onderzoeker, gericht op de meest welvarende en vooruitstrevende 15 procent in de maatschappij. "Daar moet je realistisch in zijn. Het is ook niet erg, want met het huidige biologische marktaandeel valt nog veel te winnen."
Het betreft cijfers voor de afzet via supermarkten, restaurants en cafetaria’s en biologische speciaalzaken. Deze kanalen zijn goed voor 85 tot 90 procent van de totale biologische omzet. De meeste groei, 15 procent, is in supermarkten geboekt. De minste groei, 8 procent, werd gerealiseerd door de in biologische producten gespecialiseerde winkels. Bakker benadrukt dat qua volumes groei sneller te realiseren is via de grote supermarktketens, maar dat qua contractvoorwaarden het gevecht in het schap harder gevoerd wordt.
Verdeeld naar productcategorie groeide de biologische afzet het meest bij eieren (30 procent), brood (19 procent) en de van oudsher grootste biologische verscategorie, AGF (17 procent). Volgens Bionext is de groei bij eieren en brood gevolg van de keuze van enkele supermarkten de biologische producten op te nemen in het assortiment. Met name Dirk van den Broek en Plus Supermarkten roeren zich meer op biologisch gebied, al blijft de marktleider in supermarktland Albert Heijn vooralsnog de grootste aanbieder.
De biologische omzet groeide in het vlees en vleeswarensegment met slechts 3 procent, waar over heel 2012 nog een groei van 9 procent werd gerealiseerd. De categorie is van oudsher met een aandeel van minder dan 10 procent in de totale biologische afzet een betrekkelijk klein segment. Met biologische zuivel een groei van 7 procent is gerealiseerd. In Nederland is een tekort aan biologische zuivel waardoor de sector deels draait op importen.
De totale consumentenbestedingen aan biologische voeding zijn in 2012 voor het eerst boven de 1 miljard euro uitgekomen. Dit blijkt uit een inventarisatie van ketenorganisatie Bionext in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.