Home

Nieuws 1231 x bekeken

Bedrijven laks met voedselveiligheid

Den Haag - Verschillende bedrijven in de vleesproductieketen - inclusief de handel - nemen geen verantwoordelijkheid voor de voedselveiligheid.

Dat zegt directeur Antoon Opperhuizen, van het bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Opperhuizen trekt zijn conclusie in een advies over de risico's van mechanisch verwijderd rundervlees uit Polen, dat in Nederland is verwerkt.

Mechanisch separeren van rundervlees is volgens de Europese regels niet toegestaan. In Nederland is ongeveer 2.800 kilo illegaal separatorvlees verwerkt. Naar het oordeel van Opperhuizen heeft dat geen gevaar opgeleverd voor de volksgezondheid, vooral omdat het vlees afkomstig was van dieren die een verwaarloosbare kans op de  ook voor mensen gevaarlijke runderziekte BSE hebben.

Opperhuizen noemt het zorgelijk dat bedrijven niet de primaire verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid van productieprocessen en voedingsmiddelen. Ze houden zich daarmee niet aan de Europese regels. Nederlandse bedrijven vormen daarop geen uitzondering, zegt hij.

Zes Nederlandse bedrijven hebben het Poolse vlees afgenomen. Zij hebben zich er niet van vergewist of de kwaliteit en samenstelling van het vlees voldeed aan de regels, stelt Opperhuizen.

Minister Edith Schippers noemt de gedragingen van de bedrijven ontoelaatbaar.  De zes Nederlandse bedrijven die het Poolse vlees hebben afgenomen zijn beboet met bedragen tussen de 500 en 1.000 euro door de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit.

De minister zegt dat  de voorwaarden voor de verlening van erkenningen en registraties worden aangescherpt. De minister gaat bekijken of het mogelijk is om bedrijven die regelmatig een loopje nemen met de regels voor voedselveiligheid te weren uit de voedselketen.

Of registreer je om te kunnen reageren.