Home

Nieuws 745 x bekeken

Amerikaanse landbouwwetgeving verlopen

Washington – De Amerikaanse landbouwwetgeving of 'Farm Bill' is voor de tweede keer verlopen. Democraten en Republikeinen blijven het oneens over de uitgaven aan het voedselbonnenprogramma SNAP.

Republikeinen willen het programma inkrimpen. De belangrijkste landbouwsubsidies lopen gewoon door. Landbouwminister Tom Vilsack zei dinsdag in een speech bezorgd te zijn. “Ze (de politici) hebben niet eens een proces neergezet waarmee het voor elkaar kan komen.” Zonder Farm Bill kan de Verenigde Staten mogelijk geen betalingen doen aan Brazilië ter compensatie van subsidies die de VS doet aan katoenboeren. De VS werden door wereldhandelsorganisatie WTO op de vingers getikt maar kwamen met de Brazilianen tot een deal. Als de VS ophoudt geld over te maken kan Brazilië volgens WTO-regels alsnog vergeldingsmaatregelen treffen, zoals het verhogen van importheffingen.
Het aflopen van de Farm Bill betekent dat het landbouwministerie zijn zeggenschap kwijt is over een serie programma’s voor bijvoorbeeld de bevordering van agrarische exporten en hulp bij de grootschalige uitbraak van veeziekten. De verwachting is dat het Congres besluit de oude Farm Bill met twee jaar te verlengen. Een jaar geleden verliep de Farm Bill ook en werd de oude wetgeving een jaar verlengd. Normaliter geldt een Farm Bill voor vijf jaar. Voorstellen voor het budget liggen rond 500 miljard dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.