Home

Nieuws 292 x bekeken

Aantal hongerigen daalt, maar nog altijd hoog

Rome – Circa 842 miljoen mensen, 1 op de 8, leed in de periode van 2011 tot en met 2013 chronisch honger. In de periode van 2010 tot en met 2012 lag het aantal op 868 miljoen.

Dat staat in de ‘State of Food Insecurity in the World’, een jaarlijks rapport van de VN-organisaties FAO, IFAD en het World Food Programme. De rapporteurs wijzen erop dat economische groei honger helpt terugdringen, maar alleen als de toegenomen welvaart breed gedeeld wordt.
Het aantal ondervoede mensen is volgens de rapporteurs sinds de periode 1990-1992 afgenomen met 17 procent. Het overgrote deel van de mensen die chronisch honger lijdt, woont volgens het rapport in ontwikkelingslanden. Toch komen ook bijna 16 miljoen mensen in rijke landen nog dagelijks voedsel tekort. Directeur-generaal José Graziano da Silva van de FAO benadrukt bovendien dat elk getal boven de 0 onaanvaardbaar is.
De rapporteurs schrijven de afname toe aan de voortdurende economische groei in ontwikkelingslanden die heeft geleid tot hogere inkomens. Tevens is recent de groei van de agrarische productiviteit weer aangetrokken, deels doordat publieke en private investeringen in de sector zijn toegenomen. Als de trend van de afgelopen 21 jaar doorzet tot 2015, zal het percentage mensen dat wereldwijd honger lijdt zijn gehalveerd sinds 1990.
Regionale verschillen zijn groot. In Zuidoost-Azië, Latijns-Amerika en Oost-Azië is veel vooruitgang geboekt maar in West-Azië is geen vooruitgang zichtbaar. In Zuid-Azië, denk aan India en Pakistan, en Noord-Afrika is de vooruitgang langzaam, terwijl in Afrika ten zuiden van de Sahara het percentage mensen dat honger lijdt nog steeds het grootst is.

Of registreer je om te kunnen reageren.