Home

Nieuws 862 x bekeken 2 reacties

15 miljoen voor vleesindustrie Bretagne

Parijs – De Franse regering stelt 15 miljoen euro beschikbaar om de crisis in de vleesindustrie in Bretagne op te lossen. Daarnaast komt er 100 miljoen euro voor versnelde verdubbeling van de snelweg naar provinciehoofdstad Rennes.

Dat heeft premier Jean-Marc Ayrault meegedeeld na een spoedoverleg in zijn ambtswoning waaraan zes bewindslieden, inclusief die van landbouw, deelnamen.

De financiële steun maakt deel uit van een toekomstplan voor de voedingsindustrie in Bretagne dat de komende tijd nader uitgewerkt wordt. In dat kader krijgt de gemeente Lampaul-Guimiliau ook ondersteuning voor het aankopen van de slachterijen die varkensbedrijf GAD gaat sluiten. Of de bedrijfspanden ook als slachterij of vleesbedrijf kunnen blijven draaien, is echter nog niet bekend. De ontslagen werknemers van GAD krijgen bovendien een jaar lang hun salaris doorbetaald.

In grote delen van Bretagne is het al dagen oorlog met geblokkeerde wegen, stapels brandende banden en slakkegang-acties op de doorgaande wegen. Woensdagochtend hielden ook enkele grote winkelketens hun Bretonse filialen een uur dicht, terwijl zaterdag het regionale vliegveld van Brest al geblokkeerd werd.

Al die protesten, waar veel veehouders aan meedoen, richten zich in de eerste plaats tegen het grote banenverlies in de vleessector, met als 'katalysator' het eind vorige week aangekondigde ontslag van bijna 900 mensen bij GAD. Al eerder ontsloeg kippenverwerker Groupe Doux 1.000 man, terwijl ook elders honderden ontslagen vallen. Daarnaast loopt Bretagne, dat relatief afgelegen ligt in Frankrijk, ook te hoop tegen de komende ecotax op vrachtverkeer. Die acties zijn onder meer georganiseerd door Produits de Bretagne, dat 300 voedingsbedrijven met meer dan 100.000 werknemers vertegenwoordigd.

Laatste reacties

  • Mcvr84

    Wat zijn de redenen dat de Franse vleesindustrie het zo zwaar heeft?

  • wvb

    Geen geld geen vlees

Of registreer je om te kunnen reageren.