Home

Nieuws 2894 x bekeken 12 reacties

Voltallige Tweede Kamer wil eerlijker verdienmodel boer en tuinder

Den Haag – De voltallige Tweede Kamer vindt dat de regering moet werken aan een beter een eerlijker verdienmodel ten behoeve van boeren, tuinders en vissers in overleg met de retail en voedselverwerkende industrie.

Een motie waarin PVV-Kamerlid Dion Graus hierom vraagt, werd met algemene stemmen aangenomen.  
De Tweede Kamer vindt tevens dat de regering beleidsregels moet opstellen voor de mededingingsautoriteit NMa om de voedingsketen ruimte de bieden afspraken te kunnen maken over publieke belangen als dierenwelzijn en milieu. Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw gaf eerder aan dat ze het niet nodig vindt dat de mededingingsregels moeten worden aangepast om de marktpositie van de primaire producent te vergroten.

Na indiening van de motie van SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf en CDA-Kamerlid Jaco Geurts reageerde Dijksma dat dit verzoek niet opportuun is, omdat de geschetste problemen voor een groot deel kunnen worden ondervangen. Tevens wijst ze erop dat de Europese Commissie voor de zomer met een rapport komt over de mededingingsaspecten in de agrarische ketens.  Desondanks vindt de Tweede Kamer het wel nodig om regels op te stellen.  Een ruime meerderheid van VVD, PvdA, PVV, SGP, CDA, Christenunie, SP en 50plus steunde de motie.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Een uitstekend plan van de Tweede Kamer leden, graag volhouden.

 • Zuperboer

  Laat Neelie het maar niet horen, die was toch zo voor verdeel en heers ....

 • John Deere 6430

  Ik snap die Sharon Dijksma niet, de boeren hebben belang bij een eerlijker verdienmodel. De voltallige tweede kamer wil een eerlijker verdienmodel voor de boeren en tuinders. Alleen de persoon die ertussen zit, wil er niet aan.

  Wat is er op tegen om dit in eigen land aan te pakken? In plaats van nu eerst te wachten tot de Europese Commissie in de zomer met een rapport komen?

 • Mozes

  60% wordt afgezet buiten Nederland dus hebben we meer belang bij een Europese regeling dan een éénzijdige Nederlandse regeling.

 • joannes

  Ik geloof mijn ogen niet? Een breede Kamer meerderheid die serieus aan het verdienmodel van de boeren en tuinders wil werken. Eindelijk krijgen ze waarschijnlijk het inzicht dat boeren en tuinders met de politieke ambities inleveren en maar één uitweg kennen: efficiëntie, mechanisatie en schaalvergroting. Allemaal maatregelen die de afstand tot het dier en het beroep dieren verzorger industriëler maken. En die Retailer en Verwerkers zullen ook geschrokken zijn: eindelijk maatregelen om die eens in verhouding de marges te laten verdelen. Voorzover men het vergeten is: onze Rabo weet het al jaren maar heeft blijkbaar ook geen ambitie om het verdienmodel aan te pakken: pagina 2 van dit rapport http://www.nvv.nl/dutchtopics/Trog/trog_189.pdf

 • joannes

  @Mozes, wanneer je het nieuws volgt weet je dat in bijna alle EU landen de problemen hetzelfde zijn. De onderhandelings positie van de primaire sector wordt voordurend misbruikt en de positie van de Retailers en de Verwerkers altijd een excuus geven voor hun 20 % Bruto marge. Ze misbruiken marktwerking om de primaire sector op de hoop van onroerend goed prijs stijging te laten leven. Want operationeel moet je het hebben van weers of valuta invloeden die een jouw kantje opvallen, anders zijn de marktprijzen véél te laag. Dus met deze aandacht krijgen ze de EU ook wel mee wanneer ze het maar eens een keer goed verwoorden en uitleggen.

 • schoenmakers1

  niks als mooie woorden, nu willen ze weer verbieden dat het slachtvee een stukje in een vrachtwagen staat, dus ben je overgeleverd aan de eerste de beste, of slechtste, slachthuis, komen dan wel heel makkelijk en goedkoop aan hun grondstof, waarom zouden ze immers meer geven, je kunt toch geen kant op

 • Bacon

  Was zeker geschreven op 1 januari,dan heeft iedereen goede voornemers.De overheid heeft er zelf aan meegewerkt dat de boeren in de huidige positie zitten die bij velen alarmerend is.Maar hier zal het wel bij blijven schat ik.Zodra er iets verdient is trekt deze overheid meteen aan de bel met thieme voor op om weer wat regeltjes op te leggen waardoor de boer weer een tonnetje mag investeren zoals dat de laatste 25 jaar gegaan is.Ik zou zeggen geen woorden maar daden.

 • Noordam2

  bacon, jij schrijft nog, hier zal het wel bij blijven
  nu neem maar van mij aan HET BLIJFT ZO! alle mooie woorden ten spijt
  en dan is het nog een voorstel van de grootste hypocriet die er in de kamer ronddwaald . beste collega's we zullen onze toko draaiend moeten houden. dat is op zich geen straf maar een uitdaging

 • agratax2

  De dames en heren spreken over een >verdien model<, niet over verdienen! Hoe wil je een betere prijs over lagere kosten voor de boer genereren in een open markt, zonder inkomens of prijs ondersteuning. Deze beide acties zijn in een open makt niet tolerabel omdat je de afspraak hebt niet in te grijpen in het markt gebeuren anders dan om gezondheidsredenen van mens, dier en plant. Grijp je toch in dan zullen er zeker tegen Nederland acties volgen en boete clausules in werking treden en hier komt bij dat een hogere prijs voor de export betekent geen export. Hoe slim moet je zijn om uit deze knellende greep van de vrije markt te komen zonder negatieve gevolgen. Zo slim zijn onze beroeps politici niet want dan konden ze in het burger leven meer verdienen met minder inspanning en zate ze niet in Den Haag op het blauwe pluche.

 • koestal

  Ik verdien veel ,maar krijg het niet

 • koestal

  er zijn veel verkeerde zakkenvullers in dit land die het niet moeten hebben,daar krijgt de overheid ook al geen grip op

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.