Home

Nieuws 2504 x bekeken 21 reacties

PvdD wil ingrijpen Dijksma in ganzenakkoord

Den Haag – De Partij voor de Dieren (PvdD) is tegen het ganzenakkoord. Marianne Thieme van de partij zal tijdens het begrotingsdebat landbouw en natuur aan staatssecretaris Sharon Dijksma vragen in te grijpen.

In het Ganzenakkoord, dat het Interprovinciaal Overleg IPO, LTO Nederland, de Vogelbescherming, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, FPG, APNL  en de nationale landschappen hebben gesloten, staat dat de ganzenschade moet worden teruggedrongen naar het niveau van 2005. Daarnaast moet de populatie standganzen tot een acceptabel niveau worden teruggedrongen en moet de populaties exotische en gedomesticeerde ganzen worden weggenomen.

Volgens de PvdD komt dit overeen tot het doden van 500.000 ganzen. Hier is de partij tegen. De partij ziet er meer in het voorkomen van groei van de ganzenstand door vossenjacht te verbieden en om de ganzenstand te verminderen door diervriendelijke verjagingsmethoden. “Vergassing van de ganzen als structurele oplossing voor overlast is op geen enkele wijze te rechtvaardigen. Het zorgt alleen maar voor meer dierenleed. Dit akkoord moet van tafel. Dat het aantal ganzen dat vergast zou moeten worden is vervijfvoudigd ten opzichte van twee jaar geleden, roept veel vragen op die eerst beantwoord zullen moeten worden”, aldus Thieme.

Laatste reacties

 • jordi 1455

  Ze komt met een oplossing voor 1 probleem maar ze veroorzaken het weer ander (groter) probleem. Over 5 jaar zijn er weer te veel vossen dan krijg je weer dat gekibbel.
  Dit probleem hadden we niet gehad als er natuurgebieden werden aangelegd en dat er gewoon op die ganzen gejaagd mochten worden dan was het probleem afgewend. Wij moeten nu wel ganzen vergassen en afschieten voordat het helemaal uit de hand gaat lopen.

 • vraagteken

  ze is knettergek

 • Koeienboer

  @BoerMaark, dat is ze altijd al geweest...

 • joannes

  Marianne wil ingrijpen met het ganzen akkoord tegenhouden! Wat een ¨nobele¨ bijdrage aan dit land en zijn problemen. Zij vertegenwoordigt de PvdD en zal natuurlijk in dierenbelang reageren. Dierenbelang, wat vooral zichtbaar is, moet gerespecteerd worden want die PvdD partij is meevoelend, inlevend bij het ¨onrecht¨ wat dieren wordt aangedaan! Het verkoopt goed aan die naïve schoothondjes en katten liefhebbers die van tijd tot tijd een ervaring hebben dat dieren in hun natuur superieur zijn aan mensen en zelf weten wat goed voor ze is. Ze realiseren zich niet dat het leeuwen deel van de dieren in huiselijke omgeving zolang geselecteerd zijn, dat alleen met afhankelijk, empatisch lijkend gedrag ze zo dicht naast de mens kunnen leven. De natuur is anders, dat weet de boer, en hopenlijk de bestuurder. In een (mensen)samenleving die door allerlei ontwikkelingen zo dicht is dat de nog in het wild levende dieren voor een belangrijk deel van die samenleving afhankelijk zijn, denk aan al het ongedierte wat we voor volksgezondheid moeten bestrijden, is het natuurlijk van de zotte dat we verschil maken tussen ganzen en de ratten in de stadt. Beide zijn zeer schadelijk om diverse redenen en moeten bestreden worden, anders worden deze plagen een bedeiging voor de gezondheid en het natuurlijk evenwicht in Nederland!

 • jordi 1455

  joannes
  hoop ganzen betekend verhoogde risico's dat de vogelgriep weer in Nederland komt, in Duitsland is er al weer vogelgriep geconstateerd.

 • agratax2

  Laat mevr. Thieme eens met duurzame oplossingen komen voor de reeds lang ontwrichte natuur. De natuur is al zolang ontwricht er als er mensen zijn die ingrepen deden om zich meer plaats te verschaffen. Haar plaats op de aardbol zal mevr. Thieme niet willen afstaan aan de natuur. Lees ganzen, vossen of wat dan ook, nee om de natuur een grotere plaats te geven moeten de boeren en eventueel ander plattelanders hun plaats afstaan. Niet d eleden van de PvdD of andere Grachtengordel bewoners.

 • agratax2

  Hoor net dat er in Rusland ganzenfokkerijen ontstaan om in de stijgende vraag naar natuurlijk vlees te voldoen. Tel eens uit de winst die wij kunnen behalen door die 500.000 af te schieten ganzen tot boutje verwerken voor het koelvak. Nee dit natuurlijke vlees moet vergiftigd worden et CO2 en dan in de biobak. Niet gecertificeerd dus oneetbaar volgens de bureaucraten in Den Haag.

 • jordi 1455

  agratax1
  van dat geld kan de schade betaald worden en met een beetje geluk houd de overheid wat over voor de schadevergoedingen voor de boeren die onnodige kosten moesten maken in verband met de wetgeving.

 • Peterrrs

  @ agratax1
  Dieren die met CO2 zijn vergast zijn niet vergiftigd maar gestikt door O2 gebrek. Het vlees is dus eetbaar, maar het is de vraag of er in NL afzet voor is.
  Als je vermoed dat het in Rusland rendabel afgezet kan worden kun je proberen om de dode ganzen op te kopen en te verwerken, en vervolgens exporteren. Als er geen afzet voor is snijdt je betoog geen hout.

 • Leo van Malsen

  Ze gebruikt dit alleen als excuus om de vossenbestrijding, jacht is het niet, ook te stoppen. Maar vossen zijn slimme beesten die echt niet op de grote waakzame ganzen gaan jagen. Alleen als de gans ziek is zal hij hem pakken. Natuurlijk zal hij een verlaten nest ook roven, maar die eieren kwamen dan toch al niet meer uit. Wel zullen de weidevogels en grondbroeders zwaar gepredeerd worden door de vos.
  Als vossen zo een goed middel waren, zaten er nu al geen ganzen in de TBO gebieden. Dit zijn namelijk de kraamkamers van vossen omdat ze daar niet bestreden mogen worden. Het is te hopen dat uw belangenbehartigers dat uitleggen aan de betreffende minister.

  Weer alles tegenhouden, dan komen er binnen paar jaar nog eens een paar honderd duizend af te schieten bij. Dat is dan kennelijk wel diervriendelijk.

 • J@gertje

  Zo, en nu is Dijksma aan zet.
  De schade door ganzen moet hoe dan ook naar beneden.
  We zullen er nu heel snel achter komen of Dijksma een ruggegraad heeft.
  Ik dacht touwens dat het ganzenprobleem in de kamer zou worden behandeld.

 • Oosting-Sietsma

  500.000, toe maar weer. Ben benieuwd hoe ze dat weer heeft uitgerekend. Ik heb heel andere cijfers gezien maar dat is niets nieuws. Overdrijven is het handelsmerk van deze partij.

  Vossen die ganzen moeten gaan ruimen. Ook nog sprookjes gaan vertellen. Vossen pakken geen ganzen, tenzij ze alleenstaande moeder zijn met een groot gezin en aan de gaaphonger. Ze moorden eerste de makkelijke prooien uit, mijn kippen bijvoorbeeld. M.a.w. de schade voor de boer neemt alleen maar toe. Maar goed, de boeren draaien toch elke keer op voor die rare streken van die muts.

  Tja, dat de ganzen verveelvoudigd zijn is ook eigen schuld, dikke bult. Er wordt al jaren door verschillende clubs gepleit voor meer afschot, drastischer maatregelen en als je dat niet doet, dan krijg je dit dus.

  Nederland is een groot parklandschap en daar hoort parkbeheer bij. Doe je dat niet krijg je wilde zwijnen in de achtertuin, vossen in je vuilnisbak en herten op je motorkap. En een rund in de 2e kamer

 • agratax2

  Peterrrs. Waarom zou er geen afzet zijn voor ganzenvlees er wordt wel 'plof' kip en kalkoen gegeten. Deze ganzen zijn echt Wild en zouden eigenlijk bij de poelier horen. Maar ik geef toe de Nederlander is net de bekende boer, die niet eet wat hij niet kent.

 • AD AKKERMANS

  Hoe moet dat nu met die windmolens ,haar man heeft nu toestemming voor de bouw van windmolens .daar sneuvelen ook vogels bij.

 • PetervanKempen

  In 2015 wordt alles opnieuw bekeken, aldus G7 en IPO plan.
  Naar de roep om meer mogelijkheden tot afschot op boventallige soorten ganzen als beschikbare bewezen effectief middel wordt niet geluisterd. Kennelijk is op afschieten een Taboe geplaatst door Vogelbescherming.
  Het moet dus eerst, ondanks alle pogingen van goedwillende partijen, totaal uit de hand lopen voordat we op die wijze ingrijpen.
  Ondertussen raken ecosystemen van natuurgebieden steeds verder uit balans
  Betrokken dieren (niet beheerde fauna in die gebieden) betalen de rekening, zie Oostvaardersplassen, Amsterdamse waterleiding duinen, etc etc . Omringende agrarische bedrijven worden door hen overkomende schade gedemotiveerd om groen te ondernemen.
  Helaas.......wie niet horen wil moet maar voelen, het duurt alleen wat langer voordat dit inzicht er is, en er hebben meer dieren ondertussen een ellendig bestaan door. Marianne Bedankt!

 • Oosting-Sietsma

  Peter, niet als we er iets aan kunnen doen. Neem eens contact op met Leo van Malsen, die is er mee bezig.

  We hoeven niet altijd alles voor zoete koek te slikken wat ons wordt voorgeschoteld door de 'belangenorganisaties'. Er wordt al te veel uit naam van de boer gepraat. Wat Wim Kan ooit zei: 'Ik lees elke morgen in de krant wat ik nu weer wil'.

  Voor degene die het er niet wil bij laten zitten, u bent de enigste niet!. Mail anders mij maar. Zet .nl achter mijn naam en je hebt onze website.

 • joannes

  Precies PetervanKempen, het lijkt op ¨na inzicht komt uitzicht¨ van den Uyl http://www.dbnl.org/tekst/uyl_004inzi01_01/uyl_004inzi01_01_0020.phpdestijds! Men maakte beleid op theoretische veronderstellingen van progressieve economen. Zoals nu op veronderstellingen van progressieve biologen. We weten hoe dat heeft uitgepakt met torenhoge inflatie en rentetarieven die in de 80er jaren abrupt gekeerd zijn met een soort shock therapie waar ook weer velen onder geleden hebben. 2 x Drama dus voor deze tactiek, politiek, in het in de toelomst en theorie handelen en het hier en nu, de actuele schade goedpraten met een moderne theorie. Waarom moeten we altijd door schade en schande leren?

 • Leo van Malsen

  Maar alles goed en wel... Als de boeren nu zelf niet massaal in actie komen, laten ze zich wel de kaas van het brood af eten door minder dan 5% van onze bevolking, de veganisten.

  Ik heb de indruk dat de meesten denken: We krijgen toch 95%-130% vergoeding, het is dus geregeld. Maar het is nog lang niet rond. De PO3 regeling is nog niet rond, en er zit een plafond aan de vergoedingen van de provincie. Straks nog meer ganzen en meer schade die niet wordt uitgekeerd is het scenario...

 • veurinkh

  PvdD is meer dier belust dan landbouw bewust

 • heide01

  Sinds de partij van de dieren in de 2e kamer zit waait er veel instinct door de 2e kamer!! Het lijkt meer en meer op een sprookjesbos waar dieren verkleed als mensen op een sprookjesachtige wijze met elkaar kakelen, loeien en knorren over ganzen, varkens, kippen, nertsen enz.
  Twee zijn er die op instinctieve wijze proberen de baas te spelen.
  De ene is een hen die zich gedraagt als een haan en die probeert alle andere met haar gedachtegoed te bevruchten. De andere lijkt wel wat op donkerharige wolf, in schaapachtige kleding die het voor elkaar krijgt dat velen meehuilen met de wolven in het bos.
  Beste collega boeren, hoofd erbij, blijf trots op de boerenstand. Heb veel waardering voor alle kapiteins op de vele schepen, niet voor al die stuurlui aan de wal.

 • m.nieuweboer

  Er zijn in ons land inmiddels weidegebieden waar deze dagelijks worden bevuild met ganzenstrond en de koeien er niet kunnen grazen en de boeren besluiten om ze dan maar binnen te houden.Maar dan krijgt men daar weer kritiek op.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.