Home

Nieuws 1588 x bekeken 1 reactie

Noren gaan voor goedkoper voedsel naar Zweden

Kopenhagen - De consumentenprijzen van voedsel in Noorwegen liggen 80 procent hoger dan het gemiddelde in de EU. Dat blijkt uit door Danmarks Statistik gepubliceerde Europese koopkrachtcijfers.

Noorwegen is daarmee het absoluut duurste land in Europa (EU, Noorwegen, Zwitserland, Turkije, IJsland en Liechtenstein). Zwitserland is met de voedingsprijzen 53 procent duurder dan het EU-gemiddelde. Binnen de EU is Denemarken het duurst met een voedselprijsniveau 43 procent boven het gemiddelde. In Nederland liggen de prijzen 4 procent onder het EU-gemiddelde. Het goedkoopst is Bulgarije. In dit land zijn de voedselprijzen 55 procent lager dan gemiddeld in de EU-27. Danmarks Statistik ontleent deze cijfers aan Eurostat.

Noorwegen spant de kroon als gevolg van zijn door tolmuren van de EU gescheiden landbouw en zijn door de olie- en gaswinning hoog opgestuwde loonniveau, zo menen de deskundigen op dit gebied. Veel Noorse consumenten proberen de dans te ontspringen door voor de boodschappen uit te wijken naar buurland Zweden. In totaal kochten de Noren in 2011 voor 11,5 miljard Noorse kronen in bij de buren. Dat komt neer op krap 1,6 miljard euro. Dat is 29 procent meer dan in 2008, zo stelt het Noorse landbouweconomisch instituut NLF vast.

Eén reactie

  • denker123

    Dit is overal de toekomst als de E.U.uit elkaar valt!!

Of registreer je om te kunnen reageren.