Home

Nieuws 603 x bekeken

Natuurbeleid Zuid-Holland houdt gemoederen bezig

Een meerderheid van de provinciale staten Zuid-Holland heeft gisteren ingestemd met het versoberen van de ambities voor natuurontwikkeling.

Politieke partijen zijn sterk verdeeld. De PvdA is tegen deze beslissing en vindt juist dat de ambities voor natuurontwikkeling op hetzelfde niveau moeten blijven zoals dat het nu is. Anne Koning, Statenlid van de PvdA Zuid-Holland: “Dit was de eerste keer dat er besluitvorming over de EHS plaatsvond, maar er komen nog tal van andere momenten waarop over de EHS wordt gesproken en besloten. Wij blijven strijden voor natuurbehoud”.

De VVD-Statenfractie is daarentegen juist wel te spreken over het bijstellen van het natuurbeleid. Omdat het Rijk te weinig geld beschikbaar stelt was een versobering noodzakelijk. “In plaats van luchtkastelen bouwen moet de provincie daarom door innovatie en samenwerking doelen verwezenlijken die wel bereikbaar zijn”, aldus de VVD in een persbericht. VVD-Statenlid Arie-Pieter Noordermeer heeft uitgerekend dat voor de oorspronkelijke plannen ruwweg 9 miljard euro nodig zou zijn. “Er gaan heel wat kabinetten overheen voor je dat geld bij elkaar hebt gesprokkeld. Laten we geen tijd verspillen aan het praten over onhaalbare opties, maar nuchter kiezen voor reële doelen.”

Omdat in het voorjaar staatssecretaris Dijksma bekend zal maken hoe zij de volledige EHS wil realiseren verwacht de PvdA dat er dan veel meer duidelijkheid zal zijn over de mogelijkheden om natuur te realiseren, ook in Zuid-Holland. PvdA'er Anne Koning: “Wij zien dus nog genoeg mogelijkheden zoveel mogelijk natuur in Zuid-Holland in stand te houden en gaan die mogelijkheden met beide handen aanpakken. Als we EHS niet uitvoeren zijn volgende generaties de pineut. Dat is niet onze keuze, wij kiezen voor de EHS, dus voor de natuur".

Of registreer je om te kunnen reageren.