Home

Nieuws 6892 x bekeken 5 reacties

'Mengvoerprijzen kunnen 10 procent omlaag'

Giessen/Den Haag – Op grond van de huidige inkoopmogelijkheden voor veevoergrondstoffen kunnen de mengvoerprijzen eind dit jaar zo'n 10 procent dalen. Dat signaleert veevoeradviesbureau Stigevo uit Giessen.

De mengvoerprijzen in Nederland bereiken in februari hun top of hebben in januari het hoogste niveau bereikt, verwacht het veevoeradviesbureau. De inschatting van het bureau wijkt daarmee af van de voorspelling die directeur Henk Flipsen van de Nederlandse Vereniging Diervoederindsutrie (Nevedi) begin januari deed. Volgens Nevedi zullen de grondstofprijzen dit jaar door mogelijke misoogsten en een grotere vraag nog 10 procent of meer stijgen.

In januari daalden de veevoergrondstofprijzen ten opzichte van december. Desondanks gingen de mengvoerprijzen omhoog. A-brok werd in januari 20 cent duurder ten opzichte van december en noteert volgens het LEI inmiddels €26,50 per 100 kilo. Daarmee lijkt de piek bereikt. Voor de komende maanden gaat Stigevo uit van een stabiele prijs. Dit vloeit voort uit het feit dat de mengvoerindustrie zich voor deze maanden al voor een belangrijk deel heeft ingedekt met graan.

Voor de periode na maart heeft de industrie nog niet zo veel grondstof ingekocht. Nu de grondstoffenprijzen dalen, mag volgens Stigevo worden verondersteld dat de mengvoerprijzen vanaf mei langzaam maar zeker kunnen dalen. De termijnmarktnoteringen in Chicago ondersteunen dit. Tarwe blijft weliswaar stevig aan de prijs, maar soja is op basis van levering in de herfst  11 tot 12,5 procent goedkoper dan dit voorjaar. Bij mais is nog de meeste winst te halen, want daar liggen de prijzen in de herfst ruim 20 procent lager dan begin dit jaar.

Het eerste bewijs dat de mengvoerprijzen stabiliseren is nu zichtbaar geworden in de prijs voor vleeskuikenkorrel. Vleeskuikenkorrel met afzetcontract noteert nu onveranderd op €45,55 per 100 kilo. Daarmee ligt de prijs €7,85 hoger dan januari 2012, ofwel een verschil van bijna 21 procent.

Laatste reacties

 • weert

  positief maar eerst zien

 • deer123

  Kunnen is nog niet willen

 • b.brink1

  Schande dat dit niet gebeurd. Er wordt pas ingegrepen wanneer er teveel (pluim)veehouders niet meer opzetten, dan gaat men rekenen en op het kritieke punt de verlaging doorvoeren, kortom nogmaals schande

 • Peerke1

  Hallo, de maisprijzen zitten al weer aan de top. Bovendien is er geen enkele akkerbouwer die er een hekel aan heeft dat de graanprijzen hoog zijn. Integendeel dit wordt door ons toegejuicht. We hebben al jaren onder de kostprijs gewerkt.

 • info249

  Utopie !De krachtvoer prijzen zijn gekoppeld aan de energie prijzen en blijven daarom hoog.Zelfs in de crisis dalen de energie prijzen niet.Als de economie aantrekt stijgt de vraag naar energie direct.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.