Home

Nieuws 1017 x bekeken

Landbouwraad wil probleem neonicotinoïden collectief aanpakken

Brussel - De raad van Europese landbouwministers is nog niet met een oplossing gekomen rondom de risico’s van neonicotinoïden voor bijen. De Ierse voorzitter Simon Coveney geeft aan dat de ministers en hij het eens zijn dat als er maatregelen moeten worden genomen dit collectief moet gebeuren.

“We moeten hierbij uitgaan van het voorzorgsprincipe om de bijenpopulatie te beschermen, maar voor maatregelen moet ook een wetenschappelijke basis zijn. In verschillende landen lopen nog onderzoeken naar de effecten van de gewasbeschermingsmiddelen op bijen. Het permanent comité voor de voedselketen en diergezondheid heeft de neonicotinoïden-discussie op de agenda gezet voor de eerst volgende vergadering op donderdag. Daarin worden de aanbevelingen besproken.

De neonicotinoïden werden op verzoek van de Nederlandse staatssecretaris Sharon Dijksma op de agenda gezet. Het was voor Dijksma haar eerste landbouwraadsvergadering. De Europese Commissie heeft fabrikanten Bayer en Syngenta schriftelijk gemaand actie te ondernemen. VVD-Kamerlid Helma Lodders heeft Kamervragen gesteld over het bericht dat bijenhouders zeggen dat neonicotinoïden bij gebruik volgens de voorschriften in Nederland geen gevaar vormen voor bijen.

Of registreer je om te kunnen reageren.