Home

Nieuws 488 x bekeken

Kritiek op bestrijdingsplan dierziekten

Den Haag - De aangepaste plannen voor de bestrijding van dierziekten vallen niet bij alle delen van het landbouwbedrijfsleven goed. De Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV) is dinsdag naar buiten gekomen met een kritisch persbericht, nadat maandag nog een overleg op het ministerie was geweest.

Het ministerie van Economische Zaken geeft in de beleidsdraaiboeken aanwijzingen voor maatregelen die worden getroffen bij uitbraken van hoogpathogene aviaire influenza (vogelpest), Afrikaanse varkenspest, klassieke varkenspest en mond- en klauwzeer. In de draaiboeken wordt onder meer bekeken op welke manier er geruimd gaat worden, en wanneer vaccinatie als bestrijdingsmaatregel wordt ingezet.

Piet Thijsse van de NBHV zegt dat het ministerie niet goed regelt wat er moet gebeuren als belangrijke slachterijen in de gebieden liggen waar beperkingen gelden vanwege de ziekte-uitbraken. Thijsse heeft niet de indruk dat het ministerie met omliggende landen probeert tot afspraken te komen om elkaar te helpen, als er logistieke problemen ontstaan.

Daarnaast heeft het ministerie nog onvoldoende de consequenties van vaccinatie uitgewerkt. "Ze komen wel bij de boer om te gaan vaccineren, maar ze regelen niet dat de boer daar niet aan failliet gaat. Ik kan me voorstellen wat een boer doet, als ze daar staan met het vaccin. Dat gaat niet in parlementaire bewoordingen."

Volgens hem moet geregeld worden hoe producten van dierlijke producten kunnen worden afgezet. "Volgens mij kunnen ze daar ook voor in Brussel aankloppen. Vaccinatie is een alternatief voor ruimen, waar Brussel ook aan mee betaalt. Maar ik bespeur weinig enthousiasme bij het ministerie om met de Europese Unie in gesprek te gaan."

De NBHV heeft maandag een gesprek gehad op het ministerie over de aangepaste beleidsplannen.

Volgens de handelaren is maar een beperkt aantal scenario's waarop kan worden terug gevallen bij een uitbraak. De handelaren vinden dat de informatie aan meest betrokken ondernemers extra snel, extra goed en extra frequent moet zijn. Het gaat dan om veehouders, handelaren, transporteurs en slachterijen. Zij moeten als meest betrokken ondernemers meer en sneller geïnformeerd worden dan de overige partijen, vindt de NBHV.

Of registreer je om te kunnen reageren.