Home

Nieuws 921 x bekeken 1 reactie

ING: agrarische sector groeit ook in 2013

Arnhem - Alleen de agrarische sector en de zorgsector groeien in 2013. Tot die conclusie komt het ING Economisch Bureau in het vandaag verschenen kwartaalbericht sectoren.

De groothandel, industrie en de transportsector wisselen de krimp van 2012 in voor nulgroei in 2013. De zeer beperkte exportgroei kan de negatieve effecten van de dalende binnenlandse bestedingen voor deze sectoren maar beperkt compenseren. Ook de detailhandel en de horeca blijven lijden onder de afnemende koopkracht.

De reden dat de agrarische sector en de zorg wel groeien is dat beide sectoren nauwelijks afhankelijk zijn van de conjunctuur. Akkerbouwers profiteren vooral van prijsstijgingen. Om de toelevering van bijvoorbeeld aardappels zeker te stellen sluiten fritesfabrieken langetermijncontracten waarbij zij recordprijzen betalen. De export van bloemen en planten kan dit jaar ook verder stijgen met 2 procent tot circa 5,5 miljard euro. Rusland en Turkije zijn daarbij de belangrijkste groeimarkten. Daarentegen zal de export naar Zuid-Europa door de precaire economisch situatie aldaar nog krimpen.

Eén reactie

  • Sjaak

    De agrarische sector en de zorgsector zullen nog groei vertonen!

    Tis toch typerend, dat in beide sectoren mensen werken met een hoog arbeidsethos, tegen niet al te hoge vergoedingen. Al zagen we het graag anders, vooral in crisistijd zijn dat toch de ingredienten voor groei...
    De rest van Nederland BV kan hier een voorbeeld aan nemen!

Of registreer je om te kunnen reageren.