Home

Nieuws 2437 x bekeken 2 reacties

Huijbers: niet vragen, maar bieden

's-Hertogenbosch - Nederlandse boeren en tuinders moeten opereren vanuit hun kracht en bieden wat ze kunnen leveren.

Alleen op die manier zal de positie van de land- en tuinbouw ten goede veranderen, zegt Hans Huijbers, voorzitter van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie ZLTO en vicevoorzitter van LTO Nederland.

Huijbers is de nieuwe nummer 1 in de Agri-top50, een eretitel waar hij niet echt mee bezig is. Hij wil liever voorop lopen in vernieuwing, dan bovenaan een lijstje staan van meest invloedrijke mensen. Volgens hem is dat oud denken.

Het nieuwe denken houdt in dat de land- en tuinbouw aangeven welke rol ze kunnen spelen bij de oplossing van maatschappelijke problemen op het gebied van milieu, klimaat en biodiversiteit. "Wij hebben bijna alle troeven in handen", aldus Huijbers. "Straks zeggen de Nederlanders: wauw, dat zijn ónze boeren en tuinders."

De belangenbehartiging past zich aan, zegt Huijbers: "Als je als belangenbehartiger blijft steken in 'ik ben voor' of 'ik ben tegen', dan komt er nooit verandering. Wij moeten zelf nadenken over wat wij als sector te bieden hebben."

Huijbers vindt het essentieel de juiste netwerken en allianties te vormen om voor elkaar te krijgen wat je wilt. De tijd dat landbouwvertegenwoordigers de zaken alleen kunnen regelen is voorbij, zegt hij.

Laatste reacties

 • Piejear

  Perfecte visie op een veranderde samenleving. Ondernemers die in de toekomst willen blijven ondernemen zullen in deze richting moeten bewegen.
  De vraag is niet of wij dit willen. Het is een feit. Ondernemers die dit zien moeten de rijen sluiten. Vaak zijn het 'afvallers' die discussies kleuren. We kunnen het ons niet permiteren op de laatste te wachten. De tijd dringt.

 • politiek

  Ik denk dat voedselveiligheid ( en volksgezondheid dus ) en welzijn dieren de samenleving ( consument/klant dus ) veel meer bezighoud als milieu en klimaat. Biodiversiteit zal men inderdaad ook meer naar toe moeten. Niet meer denken in mega-bulk , maar in eerlijk en duurzaam.
  Als de sector voedselveiligheid en welzijn dieren niet onder controle heeft zullen al die troeven die de heer Huibers denkt in handen te hebben zich nog meer tegen de sector richten.
  Netwerken en alliaties zijn in verleden krachtige bronnen geweest om te bereiken wat de sector wilde. Nu zonder het CDA en zodadelijk zonder Productschappen zal dat wat moeilijker gaan. En terecht denk ik.
  Gelukkig en terecht gaan ook andere netwerken meer meebepalen wat de richting behoort te worden van agrarisch Nederland.
  Nietemin ben ik benieuwd hoe de heer Huijbers de sector gaat ,,sturen,, waar hij zonder meer invloed op heeft ! Mega-bulk of eerlijk duurzaam met behoud van gezinsbedrijven. Ook de ZLTO zal moeten bieden !

Of registreer je om te kunnen reageren.