Home

Nieuws 1034 x bekeken 3 reacties

Helft van alle voeding wordt weggegooid

Londen - De helft van alle in de wereld geproduceerde voedingsproducten wordt weggegooid. De berg voedingsafval komt daarmee jaarlijks uit op 2 miljard ton.

Dat stelt het Britse Institution of Mechanical Engineers IME in het rapport ‘Global Food, Waste Not, Want Not’. Volgens het rapport heeft de enorme verspilling een aantal oorzaken. In de eerste plaats gaat het om niet adequate productiemethoden en vooral opslagmogelijkheden in de landbouw zelf. Daarnaast spelen de overbodige en te strikte gebruiken-voor-data een belangrijke rol. Verder kopen veel mensen door bulk-aanbiedingen zoals twee-voor-één meer levensmiddelen dan ze nodig hebben. Vaak wordt daardoor tot de helft van de gekochte levensmiddelen weggegooid. In het Westen willen consumenten ook alleen nog producten kopen die er ‘cosmetisch perfect’ uitzien. In Groot-Brittannië zelf bereikt daardoor 30 procent van de wel geproduceerde groente en fruit nooit de winkels.
Tegen het licht van de voorspelling van de Verenigde Naties dat er aan het eind van deze eeuw 1,3 miljard meer monden gevuld moeten worden en daarnaast de toenemende druk op het milieu, water en andere natuurbronnen is het volgens het IME de hoogste tijd om wat aan het afvalprobleem te doen. Het instituut berekent dat wereldwijd jaarlijks 550 miljard kuub water wordt verspild aan de productie van voeding die toch nooit wordt gegeten. Hoofd energie en milieu Tim Fox: "Het is verbijsterend hoeveel voeding wordt verspild. Dat kan gebruikt worden om de toenemende wereldbevolking en de mensen die nu al honger lijden te voeden. Het is ook een overbodige verspilling van land, water en energie."

Laatste reacties

 • Sjaak

  Dit is stof voor Aalt Dijkhuizen en de WUR!

  We hoeven niet meer en intensiever te produceren op deze wereld, maar hetgeen wat geproduceerd wordt, moet gewoon gebruikt worden in plaats van weggooien!
  Misschien een klein onderzoekje naar efficiente voedselproduktie/-gebruik...?

 • agratax2

  Sjaak. Dit is geen stof voor Dijkhuizen maar stof voor de onszelf. Wij als producenten hebben uit concurrentie overweging de kwaliteitseisen bedacht in de hoop voor onze mooie producten een betere prijs te kunnen bedingen dan voor de minder fraaie. Helaas heeft de beste kwaliteit de rest uit de markt verdrongen en is de standaard geworden waar onder niet meer vermarkt mag worden. Toen de landbouw nog bestond uit gemengde bedrijven ging dit cosmetisch mindere product in de voertrog nu in de container. Onder ploegen geeft in vel gevallen 'vruchtwisseling' problemen of is uit oogpunt van mineralen beleid onacceptabel. Hopelijk leert deze crisis ons weer dat kromme wortelen ook zoet smaken en tomaten met een vlekje ook gewoon naar tomaat smaken en niet gevaarlijk zijn.

 • trekker123

  Zolang in de winkel het water duurder is dan de melk hebben we in ieder geval nog geen voedselcrisis.

Of registreer je om te kunnen reageren.