Home

Nieuws 1544 x bekeken 5 reacties

'Gemeenten oorzaak falen LOG’s'

Groenekan – Gemeenten zijn de oorzaak van het falen van landbouwontwikkelingsgebieden (LOG’s). Dit zegt Pieter van Geel tijdens het symposium Herbestemming platteland, georganiseerd door makelaarsvereniging NVM.

Van Geel, oud-staatssecretaris van het ministerie van Vrom, -gedeputeerde van Noord-Brabant en voormalige fractieleider van het CDA, is sterke voorstander van LOG’s en verwacht ook dat op lange termijn in dergelijke gebieden de landbouw op grote schaal kan plaatsvinden. “Het verzet tegen LOG’s is niet iets recents”, aldus Van Geel. Volgens de oud-gedeputeerde was Brabant dertien jaar geleden bezig met het aanwijzen van deze gebieden. “Maar er was geen enkele gemeente die andere boeren van buiten de gemeentegrenzen wilde hebben. Toen opeens wilden alle gemeenten een LOG. Er kwamen toen veel meer LOG’s dan er eigenlijk hadden moeten komen. Gemeenten wilden niet regionaal denken. Niemand wilde die boeren ontvangen”, aldus Van Geel.

Een andere reden dat er meer LOG’s kwamen dan noodzakelijk met als gevolg meer tegenstanders tegen deze gebieden is volgens Van Geel het grondbeleid. Volgens hem koos de politiek voor veel LOG’s, omdat bij een beperkt aantal locaties de grondprijs in dergelijke gebieden omhoog zou schieten.

Laatste reacties

 • leftturn

  onzin, de problemen komen door de wet en regelgeving. alle mooie locaties waar weinig burgers wonen krijgen natuurstatus door een bosje of een vennetje. daar waar geen natuur is, en dus iv kan komen wonen vaak veel burgers. die zich vervolgens logischerwijs storen aan de ongebreidelde bouwlust.
  we hebben de natuur ontzien van een niet bestaand probleem, nh3, en de burger opgezadeld met een stal in de tuin en dus altijd wel wat stank.
  wel lekker van van geel, zelf een bende achterlaten en dan naar de gemeentes wijzen. de gemeentes mogen altijd de rotzooi van de hogere overheden, die niet weten wat er plaatselijk leeft, opruimen. den haag en de provincie maken de regels en de gemeente moet vervolgens trachten hiermee te werken. als ze dit dan niet volledig lukt, krijgt de gemeente dan ook meteen de schuld.

 • lambert.polinder1

  De LOGs waren niet meer dan een schaamlap. Er moest een reconstructie plaatsvinden. Hoe krijg je dan de joden mee. Door ze een worst voor te houden. Plannenmakers wisten heel goed dat LOGs geen ontwikkelingsgebieden waren. De gevolgen van de vhr zijn bewust buiten de discussie gehouden. Dat is de belangrijkste oorzaak van de mislukking. Het was gewoon een wassen neus.

 • lambert.polinder1

  De LOGs waren niet meer dan een schaamlap. Er moest een reconstructie plaatsvinden. Hoe krijg je dan de boeren mee. Door ze een worst voor te houden. Plannenmakers wisten heel goed dat LOGs geen ontwikkelingsgebieden waren. De gevolgen van de vhr zijn bewust buiten de discussie gehouden. Dat is de belangrijkste oorzaak van de mislukking. Het was gewoon een wassen neus.

 • Frenske

  Zolang de ondernemers niet gedwongen worden om in de LOGs uit te breiden blijven ze maar doorgaan in de verwevingsgebieden waar ook veel burgers wonen,dit heeft tot gevolg dat zij steeds meer tegenstand ondervinden van deze burges en terecht,je zal er maar wonen tussen al die hokken.
  Natuurlijk heeft het te maken met falende regelgeving,zolang de mogelijkheid bestaat om een klein bedrijf met 400 a 500 varkens op te kopen en uit te breiden met enkele duizenden varkens,en dan ook nog helemaal geen binding hebbende met de buurt vraag je om problemen,dat ondervinden de betreffende ondernemers maar ook de gemeente,s.

 • schoenmakers1

  zou het niet normaal zijn dat men vee in het buitengebied tolereert, net zqals je boven een cafe geluid kunt hebben en langs een doorgaande weg verkeer, er zijn zelfs in nederland woonwijken aangelegd, waar zouden die voor dienen?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.