Home

Nieuws 623 x bekeken

Gebouwschade niet door gas- en zoutwinning

Veendam - Schade aan gebouwen en woningen in Borgercompagnie en Tripscompagnie wordt niet veroorzaakt door gas- of zoutwinning. Dat is de conclusie van een onderzoek dat is uitgevoerd door Arcadis in opdracht van de regionale autoriteiten. Het onderzoek is ingesteld in 2009 nadat bewoners van het zoutwinningsgebied constateerden dat er sprake was van een toenemende schade aan gebouwen.

Arcadis heeft twee oorzaken voor de schades aangewezen. In het gebied komt op veel plaatsen restveen voor, onder en nabij gebouwen. Als die veenlaag te weinig is verwijderd, kan dat op den duur leiden tot ongelijke vervorming van de ondergrond, waardoor  gebouwen kunnen verzakken en de fundering kan beschadigen.

Een andere oorzaak van de beschadiging zijn de slechte fundering, de hoge leeftijd en de matige bouwkundige kwaliteit van de beschadigde gebouwen. "Deze twee hoofdoorzaken - al dan niet in combinatie met elkaar - leiden tot de gebouwschades", aldus Arcadis. De geconstateerde schade is vergelijkbaar met wat elders in het land voorkomt.

Veranderingen in het waterpeil dragen niet bij aan de schade, aldus het rapport. Bodemdaling als gevolg van zout- of gaswinning  in of nabij het gebied hebben geen effect op de schades. Volgens Arcadis dalen gebouwen verticaal met de bodemdaling mee, daarbij komen geen grote krachten vrij die schade aan de gebouwen kunnen veroorzaken. Door de zoutwinning kan de bodemdaling maximaal 65 centimeter bedragen, zo is berekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.