Home

Nieuws 1113 x bekeken 1 reactie

Dijksma komt met actieplan tegen voedselverspilling

Amsterdam – Staatssecretaris van landbouw Sharon Dijksma komt dit voorjaar met een actieprogramma tegen voedselverspilling. Ze maakte dit woensdagochtend bekend tijdens een congres over de wereldvoedselvoorziening in Amsterdam. In het Westen gaat 30 procent van het voedsel verloren door slecht gebruik of omdat het gewoon wordt weggegooid door consumenten. In ontwikkelingslanden zijn de verliezen nog groter, zij het door andere oorzaken, zoals slechte logistiek.

Bij de begrotingsbehandeling, afgelopen week in de Tweede Kamer, zei Dijksma al dat het tegengaan van voedselverspilling een belangrijk deel is van haar beleid om de voedselketen te verduurzamen. Er is een ‘intensieve samenwerking’ met verschillende ketenpartijen opgezet, die ook over de grens reikt. Duurzaamheid is volgens haar een voorwaarde bij het bestrijden van de honger en het voeden van de groeiende wereldbevolking.
Economische groei is volgens Dijksma de enige uitweg uit armoede en ondervoeding. Het probleem van de honger is geworteld in armoe, zei ze. Investeringen zijn nodig. Een investering van een euro in landbouw levert twee tot drie keer zoveel op als in andere sectoren, aldus Dijksma. ‘Er is 70 procent groei nodig in de wereldvoedselproductie. Business as usual is geen optie.’ De laatste twintig jaar is veel te weinig gebeurd, stelt ze.
Boeren en agribusiness moeten aan het stuur bij de bestrijding van honger en ondervoeding, aldus Dijksma. Ze spreekt van een wereldwijde ‘paradigma-verandering’ waardoor de rol van de primaire sector en de agribusiness een herwaardering krijgt. ‘Nederland doet dat al’, zei ze. Ze noemt naast de innovativiteit en de efficiëntie de samenwerking van boeren, agribusiness en wetenschap in Nederland als voorbeeld. Ze citeerde de Indiër Mahatma Ghandi, met de woorden: ‘Onze redding kan alleen komen van de boeren.’

Eén reactie

  • jordi 1455

    gewoon het voedsel duurder maken in nederland dan gooien ze minder snel voedsel weg.

Of registreer je om te kunnen reageren.