Home

Nieuws 845 x bekeken

Dijksma: geen moratorium neonicotinoïden

Den Haag - Er komt voorlopig geen moratorium op het gebruik van neonicotinoïden. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) in reactie op een motie van PvdD, PvdA en SP die vraagt om een verbod op het gebruik van deze gewasbeschermingsmiddelen.

Aanleiding is het Efsa-rapport, waaruit blijkt dat het middel een schadelijk effect kan hebben op bijen. Dijksma zegt dat er voor een moratorium geen goede wetenschappelijke basis is. “Hiervoor is een hardere wetenschappelijke basis nodig”, vindt Dijksma. Ik ben het wel met de Kamer eens dat er snel actie moet worden genomen. Ik heb Efsa en Ctgb ook gevraagd om snel informatie te leveren over de effecten van negentien toepassingen van de neonicotinoïden die tot nu toe zijn toegelaten.

Dijksma wil de neonicotinoïden-problematiek het liefst in Europees verband oplossen. Ze zal het maandag op de Europese landbouwraad aankaarten.

Of registreer je om te kunnen reageren.