Home

Nieuws 967 x bekeken

Britse minister wil af van toeslagrechten

Londen – De Britse minister voor plattelandszaken Owen Paterson wil dat het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU drastisch wordt hervormd.

De directe betalingen ofwel toeslagrechten moeten daarbij verdwijnen, aldus de bewindsman. Hij realiseert zich echter dat een dergelijke omslag nog niet bij de nu besproken wijzigingen in het GLB gerealiseerd zal kunnen worden.

Paterson deed zijn uitspraken tijdens de Oxford Farming Conference waarmee traditiegetrouw het Britse 'landbouwjaar' begint. "Bij de huidige onderhandelingen weet ik waar ik met de Europese landbouw uiteindelijk naar toe wil hoewel we daar dit keer waarschijnlijk nog niet zullen komen. Het is duidelijk dat in deze ronde, die tot 2020 moet duren, pijler 1 zal blijven bestaan. Ik wil dat beslissingen over welk voedsel te produceren aan de markt worden overgelaten zodat alleen de boeren besluiten welke gewassen ze telen en welke dieren ze fokken, afhankelijk van de vraag in de voedingssector.’"

Paterson blijft echter wel voor steun aan groene en milieumaatregelen. "Ik blijf wel een rol zien voor geld van de belastingbetaler voor het compenseren van het werk dat boeren doen voor het verbeteren van het milieu en het leveren van openbare goederen waarvoor geen marktmechanisme bestaat. We moeten in staat blijven onze agri-milieuregelingen te steunen."

De uitspraken van de huidige minister komen niet als een verrassing, want Londen staat al langere tijd op het standpunt dat directe betalingen aan boeren moeten verdwijnen. Paterson brengt dat standpunt nu echter wel harder voor het voetlicht dan zijn directe voorgangers. Eerder deze week werd dat nog bekritiseerd door voorzitter Peter Kendall van de National Farmers Union. Hij waarschuwde daarbij dat Groot-Brittannië voor haar visie alleen steun krijgt van Zweden "en daarmee het risico loopt de kloof met de EU verder te vergroten".

Of registreer je om te kunnen reageren.