Home

Nieuws 534 x bekeken 2 reacties

Brinkman: bouwkavels gemeenten veel te duur

Den Haag - Gemeenten zouden de prijzen voor bouwkavels flink moeten verlagen om een impuls aan de woningmarkt te geven. Dat zegt Elco Brinkman, de scheidend voorzitter van Bouwend Nederland, dinsdag in een interview met Nu.nl. "Dat kan wel 10 procent goedkoper."

Volgens hem heeft de eerdere verlaging van de overdrachtsbelasting een permanente impuls aan de huizenmarkt gegeven. "Als gemeenten hun grondprijzen verlagen, kan dit eenzelfde effect opleveren. Gemeenten krijgen toch niet meer de prijs die ze voor de kavels wilden halen", aldus Brinkman.

Volgens hem zijn de grondprijzen in Nederland in de tien jaar voor de crisis (voor 2008) tot wel 250 procent zijn gestegen. "De cao-lonen en materiaalkosten zijn in de afgelopen jaren met 50 procent gestegen, maar de grondprijzen met 250 procent. De grondprijs is daardoor een heel groot deel geworden van de totale prijs van een huizenkoper. Dat is niet proportioneel", stelt Brinkman.

Laatste reacties

  • aarthamstra1

    60 % verlagen zal hij bedoelen en dan nog zal he lastig worden .Met een krimpende
    bevolking .Een crisis ,met strengere hypotheken , Multinationals die hun fabrieken bouwen in de lage lonen landen en internet verkoop Waardoor winkels en kantoren omgebouwd zullen worden tot woningen zal het niet bevorderen. Voor de grote steden is het minder erg dan het leeg lopende platteland.
    Het is beter dat Brinkman met een toekomst visie komt, in plaats van door modderen.

  • melkboertje

    deze man stond vooraan toen de prijzen telaag en opgejaagd moesten worden, nu we in een mindere tijd leven is deze man weer zo aan het draaien, dat de prijzen te hoog zijn voor de bouwkavels is dat een poging om op een linke manier de bouwsector te redden, zijn de mensen van het cda altijd zo de wind is waait m,n jas, deze man moet ook maar een deel van zijn salaris inleveren want dat is voor hem niet van deze tijd minimaal 20% eraf .dan zit ie nog ruim boven de balkenendenorm.

Of registreer je om te kunnen reageren.