Home

Nieuws 1528 x bekeken 1 reactie

Boeren in Borsele moeten Tennet toestaan op grond

Breda - Boeren in de gemeente Borsele (Zld.) moeten Tennet toelaten op hun grond voor een onderzoek naar het plaatsen van hoogspanningsmasten. Dit heeft de rechtbank in Breda vanmiddag beslist.

De grondeigenaren moeten de netwerkbeheerder toelaten op hun grond. Tennet wil onderzoeken of de grond geschikt is voor de masten. Daarvoor is een zogenoemde betredingstoestemming nodig. De boeren wilden niet meewerken. Daarom heeft de burgemeester een gedoogplicht opgelegd. Middels een proefproces vochten de boeren die gedoogplicht aan, maar tevergeefs.

Adviseur Hans Mieras staat de boeren bij. Volgens hem is er nog wel een probleem, want de gedoogplicht geldt alleen voor het perceel. Als Tennet op de grond wil moet men over het erf van de boer. “Daarin is in de gedoogplicht niet voorzien. Tennet wil binnenkort weer met ons in gesprek”, aldus Mieras.

De zes boeren die tegen de komst van de masten zijn, hebben eerder met burgemeester Jaap Gelok van gemeente Borsele afgesproken een proefproces te beginnen. Gelok heeft bij wijze van proef een gedoogbevel opgelegd aan landbouwbedrijf Gebr. Rijk in ’s-Heerenhoek. Met een dergelijk bevel moet een boer toestemming verlenen om zijn grond ter beschikking te stellen. Dit bevel was nog niet eerder aan een rechter voorgelegd. Adrie Rijk is teleurgesteld in de uitspraak. “Voor boerend Nederland is dit geen goed nieuws. Het is toch raar dat een wet uit 1927 bepaalt dat grondeigenaren nutsbedrijven zomaar moeten toelaten op de grond, zonder goed te kunnen onderhandelen over de vergoeding”, aldus Rijk.

Eén reactie

  • marc47

    Landbouw terug naar af !! Mss komt de TIENDENSCHUUR terug, of de LEENHEREN, of ...

Of registreer je om te kunnen reageren.