Home

Nieuws 3055 x bekeken 1 reactie

Zorgen Boerennatuur over toekomst agrarisch natuurbeheer

Drachten - Boerennatuur trekt aan de bel bij het Rijk en de provincies over de toekomst van agrarisch natuurbeheer. Het Rijk neemt in 2014 het agrarische natuurbeheer over van de provincies. De overkoepelende organisatie van de noordelijke agrarische natuurverenigingen heeft de indruk dat het afbraakproces door de provincies sneller verloopt dan het opbouwproces door het Rijk.

"De overname van het beheer is een ingrijpende operatie die in korte tijd moet worden uitgevoerd. Het Rijk moet een nieuwe subsidieregeling maken en die regeling moet worden goedgekeurd door de EU. Tegelijk moeten de provincies het agrarisch natuurbeheer uit hun regeling schrappen en de beheercontracten met de boeren beëindigen. Die beide processen van afbouw en opbouw moeten nauw op elkaar aansluiten", aldus Boerennatuur. "De provincies zien de afbouw als een mogelijkheid voor bezuiniging en zijn er als de kippen bij om dit snel in te voeren. Hierdoor dreigt er een gat te vallen in de continuïteit van het agrarisch natuurbeheer."

Boerennatuur heeft een alarmbrief aan het Rijk en de provincies geschreven met de belangrijkste punten voor een soepele overdracht, gezien vanuit het belang van de boeren en de continuïteit van het beheer. De vereniging biedt aan om tijdens de ombouw mee te werken aan de snelle totstandkoming van een goed functionerend subsidiestelsel.

Eén reactie

  • boelenham

    Boeren natuur is ,naar mijn ervaring meer een last voor de boer als een lust als je gretigheid ,van controleurs om je kortingen op te leggen mee gemaakt hebt
    vooral als veehouder moet je aan veel eisen voldoen , dierwelzijn vergunningen e.d. daardoor is er snel een rede gevonden om je een korting op te leggen , je spant je in om natuurwerkzaamheden zo netjes mogelijk te doen en steekt er vele uren werk in en bent veel tijd kwijt om alle formulieren correct in te vullen , en vervolgens gaan ze je zo minutieus controleren dat je kortingen krijgt die zo hoog zijn dat al het werk voor noppus hebt gedaan ,en het meest ergerlijk is wel als er een controleur onaangekondigd op het erf komt, heb je maar klaar te staan ongeacht met waar je mee bezig bent , zo niet dan heb je je eerste korting al binnen,..... al met al zo frustreren dat ik heb gezegd doe' het lekker zelf '

Of registreer je om te kunnen reageren.