Home

Nieuws 1858 x bekeken

Veenkoloniën zet eerste stap richting innovatie

Nieuw Buinen - Een kwart van het inkomen van agrarische ondernemers in de Veenkoloniën moet vanaf 2020 uit de levering van groene grondstoffen komen, ten behoeve van nieuwe toepassingen op het gebied van voeding, farmaceutica en/of chemie. Dit staat in het Innovatieprogramma Landbouw Veenkoloniën, dat vanmiddag gepresenteerd werd.

Ook moet over acht jaar 20% van het totale energieverbruik van de Veenkoloniën lokaal en groen geproduceerd worden. Vooral op het gebied van duurzaamheid willen de deelnemende organisaties grote stappen gaan maken. Zo willen ze ook het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) voor zijn, door 5% van de landbouwgrond in het gebied een functie te geven op het gebied van vergroening.

LTO-Noord, aardappelverwerker Avebe, Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen (ANOG) en Stuurgroep Veenkoloniën ondertekenen vrijdagmiddag de intentieverklaring. Allen willen zij zich gaan inzetten om de punten uit het Innovatieprogramma te gaan behalen. Eerder deze week zei staatssecretaris Bleker al 5 miljoen toe voor het innoveren van de Veenkoloniën.

Innovatie in het gebied is nodig omdat de Europese steun stopt. Eerder kregen de akkerbouwers in het gebied subsidie voor de teelt van aardappelen voor zetmeelproductie.

Of registreer je om te kunnen reageren.