Home

Nieuws 240 x bekeken

VN-organisaties zien bijna permanente locatie

Rome – Hoge voedselprijzen en speculatie zijn slechts een symptoom van het onderliggende probleem: dat zelfs in een goed oogstjaar nauwelijks voldoende voedsel wordt geproduceerd. Naast een snelle en doelgerichte aanpak van hoge voedselprijzen nu, moet worden gepland voor het vergroten van de totale agrarische productie wereldwijd. Dat stellen de VN-organen FAO, IFAD en World Food Programme (WFP)in een gezamenlijke verklaring.

Volgens de verklaring betekent een prijsstijging van 10 procent dat het WFP jaarlijks 200 miljoen dollar extra nodig heeft om voor voedselhulp voedsel aan te kopen. Elk jaar neemt de wereldbevolking toe met 80 miljoen mensen, net zoveel als de totale Duitse bevolking. De VN-organisaties noemen het problematisch dat slechts een handvol landen grote producenten zijn van hoofdbestanddelen van voedsel, zoals tarwe en rijst. Meer landen en bovendien ook meer kleine boeren moeten een rol krijgen bij het beleveren van de wereldmarkt.

De wereld heeft drie keer een periode van scherpe prijsstijgingen voor voedsel doorgemaakt in de laatste vijf jaar, aldus de verklaring, en de situatie heeft steeds meer weg van een permanente crisis. De schrijvers stellen dat daarom de bijmengplicht voor biobrandstoffen bij hoge prijzen omlaag worden bijgesteld. In de Verenigde Staten eindigt meer dan een derde van de mais in de verbrandingsmotor. De biobrandstoffensector is fel tegen een dergelijke maatregel omdat het onmogelijk wordt te begroten en fabrieken efficiënt te gebruiken.

In de verklaring wordt ook opgeroepen de verspilling van voedsel tegen te gaan. “Het is niet zo belangrijk bepaalde zaken niet te doen, als bepaalde zaken wel te doen”, aldus de verklaring.

Of registreer je om te kunnen reageren.