Home

Nieuws 1067 x bekeken

“Politiek bepaalt toenemend grondstofmarkten”

Rotterdam - Politieke keuzes bepalen in de toekomst de richting van grondstofmarkten. Dat zei directeur Theo van Loon van agrarisch grondstoffenhandelshuis Bracofeed, een dochteronderneming van Boerenbond Deurne, bij de lancering van een rapport over de grondstoffenmarkt van ABN Amro. Van Loon zei tevens te geloven dat speculatief kapitaal binnenkort graanprijzen weer zal opdrijven of ten minste ondersteunen.

Van Loon wees een publiek van circa vijftig boeren, handelaren en veevoermanagers en bankiers op het belang van exportbeleid en het biobrandstoffenbeleid. “In de VS gaat straks 40 tot 50 procent van de mais in de verbrandingsmotor. Naarmate schaarste toeneemt zal landbouwbeleid steeds belangrijker worden. Dat zie je ook bij China, dat productiearealen in het buitenland koopt. Europa is de enige regio die zich hieraan onttrekt. De politiek staat in onze analyse straks bovenaan de rij invloedrijke factoren, nog voor economie.”

Directeur agrarische bedrijven Pierre Berntsen van ABN Amro stelde in een presentatie, met uitzicht op het hart van Rotterdam, op de beperkte rol van speculatie. “Op de korte termijn bevordert speculatie de beweeglijkheid van prijzen maar op de langere termijn bepaalt de fysieke markt de prijs.” Van Loon vergelijkt de rol van speculatie met een katalysator. “Nu de Fed (Amerikaanse centrale bank, red) weer goedkoop geld de economie in pompt, zal dat een weg vinden ook naar de agrarische grondstoffen en bewegingen versterken.”

Bracofeed verwacht voor de periode tot de zomer een vaste markt voor tarwe, mais en soja. Bij tarwe rekent Bracofeed op een prijs van ongeveer 260 euro per ton in Europa. Bij mais laat Van Loon een stabiele lijn zien met prijzen tussen de 250 en 260 euro per ton. “Bracofeed zit vrij hoog in vergelijk met de koersen nu. Wij denken dat de prijsdip van nu wel tijdelijk is.” Voor soja, de meest vaste markt volgens Van Loon, rekent Bracofeed op een prijs van 1.800 dollarcent per bushel, met na maart een daling naar 1.500 dollarcent.

Van Loon stelt op basis van een eerder onderzoek dat bij een negatieve aanbodcorrectie van 5 procent de prijs wel 25 procent kan stijgen. Bij een 5 procent grotere oogst daalt de prijs ‘slechts’ een procent of 18. “Het is daarom belangrijk altijd uit te gaan van een ‘long’ positie (speculerend op prijsstijging). Je moet toelevering veilig stellen.” Hij adviseert veehouders, voor wie voerkosten toenemend een probleem vormen, de markt te volgen, maar ten minste weg te blijven van de markt voor soja. “Die is te ingewikkeld en de risico’s zijn er groot.”

Bracofeed verhandelde in 2011 1,2 miljoen ton veevoergrondstoffen, exclusief posities die zijn ingenomen op de beurzen in Parijs (Matif) en Chicago (CBOT). Daarmee is Bracofeed een kleinere speler dan bijvoorbeeld het Rotterdamse Cefetra (19 miljoen ton) en nog veel kleiner ten opzichte van grote internationale spelers als Cargill, ADM, Bunge of Louis Dreyfus. “Maar wij zijn wel wendbaar”, aldus Van Loon, die stelt dat Bracofeed zeker verder zal groeien met volumes en daarmee en steun in de rug kan vormen van mengvoerbedrijf Boerenbond Deurne, dat de afgelopen jaren hevige concurrentie moest ondervinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.