Home

Nieuws 353 x bekeken

Plaatsbepaling proeven gengewassen nauwkeuriger

Den Haag - Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft de regelgeving voor het verlenen van een vergunning voor een veldproef met gemodificeerde gewassen aangepast. Aanleiding is het vernietigen van vier vergunningen voor veldproeven door de Raad van State.

Vergunningen voor kleinere veldproeven moeten voortaan worden voorzien van een topografische kaart met hierop ingetekend de geografische ligging van het kadastrale perceel waar de proef ligt. Ook eventuele isolatie-afstanden en attenderingszones rondom de proef moeten worden ingetekend.

Bij grotere proeven moet de locatie op een kaart worden aangegeven waarbij het raster maximaal honderd keer zo groot is als de aangevraagde locatie. In het oude beleid werden de locaties niet duidelijk genoeg aangegeven volgens de Raad van State, waardoor de vergunningen werden vernietigd.

Met het oude beleid moest voorkomen worden dat veldproeven werden vernietigd door activisten die tegen gentech zijn. Het gevoerde beleid heeft volgens het ministerie wel geleid tot een afname van het aantal vernietigen van gemodificeerde gewassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.