Home

Nieuws 808 x bekeken

Pachtprijscontrole grondkamer leidt vooral tot verhoging prijs

Den Haag – De Grondkamer heeft in 2011 101 beschikkingen afgegeven over verzoeken van controle van de pachtprijs. Tien beschikkingen zijn afgewezen. Van de 91 behandelde beschikkingen waren 68 herzieningsverzoeken ingediend door verpachters en 23 door pachters.

De herzieningsverzoeken van de verpachters leidde in 67 gevallen tot een verhoging van de pachtprijs. Bij de verzoeken van de pachters leidde het in vijftien gevallen tot een pachtprijsverhoging, in acht gevallen tot een pachtprijsverlaging.

Dat schrijft staatssecretaris van landbouw Henk Bleker in een brief aan de Tweede Kamer, in antwoord op vragen van de SGP. In 35 van de 91 beschikkingen werd de nieuwe pachtprijs bepaald aan de hand van de norm van 2 procent van de vrije verkeerswaarde van een perceel. Bleker noemt de Grondkamer-route een geschikte alternatief voor mogelijke knelpunten in de regio-indeling van pachtprijzen, omdat er niet alleen wordt gekeken naar vergelijkbare gronden in eigen regio, maar ook met vergelijkbare gronden daar buiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.