Home

Nieuws 5607 x bekeken 18 reactieslaatste update:18 sep 2012

Ommezwaai biobrandstoffenbeleid EU dreigt

Nicosia – De Europese ministers van energie willen de druk die productie van biobrandstoffen heeft op de markten voor voedsel- en veevoergewassen verminderen door een grens te stellen aan de productie van biobrandstoffen uit gewassen. De biobrandstoffenindustrie reageert fel.

Volgens secretaris-generaal Rob Vierhout van ePure, de belangenorganisatie voor producenten van bio-ethanol, staan miljardeninvesteringen op het spel.

In de toekomst moeten er meer biobrandstoffen gemaakt worden uit afvalstromen en resten van agrarische productie, zei Eurocommissaris van energie Günther Oettinger tijdens de informele raad van energie-ministers op Cyprus. Concrete plannen voor de wijze waarop de productie van biobrandstoffen op basis van granen, mais, soja en oliehoudende zaden moet worden teruggedrongen wil Oettinger nog niet geven. "We kijken welke instrumenten we hiervoor kunnen inzetten. In oktober nemen we hierover als commissie een besluit."

Hij verwacht hierbij niet dat de Europese Raad en het Europese parlement vervolgens deze voorstellen zullen blokkeren. "Ze zullen eerder nog verder uitgebreid worden", schat Oettinger in. Op dit moment wordt ongeveer 4,5 procent van de vraag naar transportbrandstoffen in de EU gemaakt uit gewassen. Het beleid is erop gericht dat in 2020 van alle autobrandstoffen 10 procent uit biobrandstof moet bestaan. Hierop wil de Europese Commissie volgens naar Reuters uitgelekte stukken in 2020 een grens stellen van 5 procent. Om toch aan de doelstelling van 10 procent biobrandstoffen in 2020 te komen, moet de productie van biobrandstoffen uit afval en gewasresten toenemen.

Vierhout noemt de plannen "totaal onverantwoord". Volgens Vierhout is voor 600 miljard euro geïnvesteerd in bio-ethanolinstallaties in de EU. Concreet bewijs dat het gebruik van biobrandstoffen in de EU leidt tot ander landgebruik in bijvoorbeeld Zuid-Amerika ontbreekt volgens Vierhout. Bovendien wordt een derde van de granen die voor bio-ethanol wordt bestemd in de vorm van eiwitrijke producten zoals DDGS uiteindelijk in voer verwerkt.

Laatste reacties

 • northwest

  Wat een BS, echt weer populair gezanik van de politiek. Dan moet je bijvoorbeeld ook de teelt van o.a. tabak , bloemen, katoen (de drie na grootste teelt ter werel aanpakken) En wat denk je van steden bouw, dit moet ook altijd op de beste landbouwgrond gebeuren. Op deze landbouwgrond kan ook voedsel geproduceerd worden.

 • Vlemminx Varkens VOF

  door al het bijmengen va bioethanol verhongerd onze arme medemens.

 • Antoine10

  Is groene energie en vergroening nu helemaal van de baan? Zo ja, een prima zaak en stop met al die regels dat spaart veel kosten voor alle partijen. Laat de markt het bepalen dat is de eerlijkste en beste en methode voor iedereen.

 • Bildtboer

  In de afgelopen dertig jaar dat de tarweprijs laag was ,was er ook honger in de derde wereld. En weet u waarom ? De prijs die de plaatselijke boeren voor hun producten ontvingen was zo laag dat ze daarvoor niet konden produceren,en nu zijn deze telers gevlucht naar de stad op zoek naar werk. De 'hoge 'prijzen zijn nu een stimulans om de productie weer op gang te brengen.Er ligt in deze wereld nog genoeg land braak voor de teelt van landbouw gewassen!!!!!!

 • denker123

  Direkt alle subsidie en bijmengverplichting afschaffen voor biobrandstoffen,gewoon de vrije markt en het probleem is opgelost. Ook het regenwoud en moerrassen zijn hierdoor gered. Eerst eens uitrekenen hoeveel co2 winst er is met biobrandstoffen als alle effekten meegerekend worden,dit doet blijkbaar niemand.Dit zou de voorwaarde moeten zijn om nog biobrandstoffen te mogen maken.

 • huub

  een goeie zaak,en wat dacht je van al die vergisters waar goeie mais in gaat ?
  de duitsers moeten gelijk stoppen met subsidie geven op nieuwe installaties.

 • martensDLD

  Huub,daar is het al veel te laat voor,en zolang er contracten worden gegeven met een duur van 20 jaar voor een goede stroom prijs,zullen er nog steeds veel nieuwe gebauwd worden,welk aandeel geeft je voor 20 jaar een vast en zeker rendement van 15 to 25% van je geld,ik ga er voor ( Bezig met de 4de vergister)

 • lievens

  Wat wil men eigenlijk? Hernieuwbare energie= energie uit natuurbiedende producten of nevenproducten. Of wil men Groene energie waarbij er gerekend wordt met de co2 per ton op de markt komende energie? Of wil men groene en hernieuwbare energie???? Mss moet er onderscheid worden gemaakt tss deze energie bronnen en of wijze van productie, we weten allemaal dat we bnn 250 jaar totaal geen energie meer gaan knn putten uit de bodem... hoe vangen we dit op? Het is maar alte gek dat we een wispelture markt gaan creeren in een sector die nog vollop in haar leerfase zit en daar al veel leergeld in betaald! Dat ze dan nog is tegen deze wispelturigheid moet opboxen!!!
  Voor mij is deze gedachtengang een regelrechte aanslag op innovatie en economie uit innovatie!!!!!!!

 • Mozes

  Lievens, het probleem met biogasinstallaties is dat je er in de vorm van dieselolie bijna net zoveel energie instopt dan er aan biogas weer uitkomt. Je produceert geen energie, je pompt het alleen rond.

 • martensDLD

  Mozes,wil je me dat uitleggen? Voor ploegen zaaien gewasbescherming en hakselen plus transport,hoeveel diesel ben je daar voor nodig?
  Hoeveel gas produceert een hect mais,en hoe lang of beter gevraagd hoeveel kw stroom kun je daar mee opwekken,als dat volgens jou gelijk is aan diesel,dan doe je toch echt wat niet goed mozes

 • martensDLD

  1 hect mais levert 9000m3 gas dat is goed voor 16 megawat uur stroom!

 • B bob

  Mozes bedoeld denk ik het hoge gebruik aan fossiele brandstof bij de productie van biodiesel en bioethanol. Bij biovergasproductie is dit niet het geval. Biogas wordt meestel terplekke omgezet in electra en warmte.

 • aarthamstra1

  Boeren moet nu over gaan op het produceren van gewas resten.De industrie moet zich gaan toe leggen op het produceren van afval. Daar gaat alle subsidie naar toe.MEER EUROPA ,Meer AFVAL .MEER GROENE ENERGIE. Hadden we zonder EUROPA nooit kunnen bedenken.(betalen). Subsidie op inport van afval uit ontwikkelingslanden zal daar ook mooi inpassen.

 • Mels

  Denker heeft de enige en juiste opmerking,aarthamstra heeft ook een goeie,reststromen omzetten in duurzame energie,jammer dat er zoveel aardgas bij moet.Dames en heren we zullen moeten leven met het idee dat we meer energie opmaken dan er bij komt.De zon is de enige bron die (nog)niet op is,zonnepanelen zijn niet duur meer en daar zou veel meer stimulans voor moeten zijn,jammer dat de regering liever aardgas verkoopt aan energie centrales en kassenbedrijven,

 • Mozes

  MartensDLD, 9000 m3 gas met hoeveel dieselolie komt dat overeen?

 • Mozes

  En hoeveel dieselolie is er nodig voor 1 ha maïs? Cultiveren, ploegen, bemesten, spuiten, hakselen en inkuilen, uitkuilen en roer en pompsystemen van biogasinstallatie en afvoer van digistaat.

 • jan10

  Ik snap jullie probleem niet, er is toch nog steeds voedsel zat??
  Het gaat alleen om de prijs die nu eindelijk wat normaal word,niets bijzonder.
  Als alle plantaardige energie word afgeschaft ,wat gebeurt er dan met de olieprijs?? Dat geld gaat naar de Arabieren en ben je dus voor altijd kwijt.
  In de 50er jaren kon je voor 1kg. tarwe ca. 1l. benziene kopen , nu hebben we daar 6-7 kg tarwe voor nodig ,dus wat is er duur geworden??
  Men zou moeten verplichten om inderdaad uit alle reststromen alle energie te winnen . dat zou kunnen betekenen dat alle mest eerst vergist MOET voordat het weer het land op gaat, er zal binnenkort een tijd aanbreken dat ook onze vuilnisbak geld opbrengt.

 • Mels

  Schetenvanger uitvinden,wordt ik makkelijk rijk........

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.