Home

Nieuws 266 x bekeken

Nieuw-Zeeland wil agrarische handelsdeal Rusland

Wellington - Nieuw-Zeeland wil een agrarisch samenwerkingsverband als onderdeel van een vrijhandelsdeal met een douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Dat heeft handelsminister Tim Groser, tevens kandidaat voorzitter van de WTO, bekendgemaakt. Een rechtstreekse deal met de douane-unie is volgens Groser essentieel omdat een wereldhandelsverdrag ver weg lijkt.

Het samenwerkingsverband zou boeren in de douane-unie compenseren voor de toenemende Nieuw-Zeelandse concurrentie die ontstaat in bijvoorbeeld de melkveesector wanneer een vrijhandelsverdrag wordt gesloten. Groser wordt in zijn streven veel over te hebben voor een vrijhandelsverdrag ondersteund door een serie agrarische multinationals waaronder Fonterra, Anzco Foods en Pipfruit Growers. Nieuw-Zeeland geldt als één van de grootste agrarische exporteurs ter wereld en profileert zich als zeer handelsliberaal land.

Of registreer je om te kunnen reageren.