Home

Nieuws 675 x bekeken

Monsanto neemt medicijnmaker Complix over

St. Louis - Monsanto heeft een samenwerkingsverband gesloten met het Belgische biotechnologiebedrijf Complix. Monsanto krijgt exclusief toegang tot de Alphabody-technologie van Complix, die het Amerikaanse concern wil gebruiken voor het ontwikkelen van plantensoorten die beschermen tegen bepaalde ziekten. Financiële details zijn niet door de bedrijven vrijgegeven.

Complix werkt normaliter aan medicijnen tegen onder meer kanker en hiv en auto-immuunziekten. Volgens vice-voorzitter voor biotechnologie Bob Reiter van Monsanto, dat zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen maakt, is de kennis van Complix over eiwit veelbelovend. Nieuwe kennis die uit de samenwerking voorkomt, blijft primair in handen van Complix. De partijen waren voor een jaar met elkaar in onderhandeling over de voorwaarden.

“We zijn opgetogen deze overeenkomst te kunnen sluiten met een leidende speler in de agrarische sector, één met een sterk track-record wat betreft het brengen van technologie naar de markt”, aldus Complix-topman Mark Vaeck. De Vlaming noemt Monsanto “onze keuze voor dit onderzoeksveld”, en verwacht dat op farmaceutisch terrein Complix nog meer samenwerkingen zal aangaan.

Complix krijgt direct geld overgemaakt uit St. Louis, maar wil niet kwijt hoeveel. Het bedrijf wil op de kapitaalsmarkt los van deze deal nog ten minste 14 miljoen euro ophalen. Bij de vorige ronde langs investeerders, in 2010, haalde Complix al 7 miljoen euro op bij onder meer de afdeling vermogensbeheer van Crédit Agricole.

In de markt voor zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen neemt de interesse in farmaceutische toepassingen de laatste jaren toe. Zo koos Bayer CropScience David Nicholson als hoofd van de onderzoeksactiviteiten. Nicholson werkte onder meer bij Organon in Oss en bij Merck.

Of registreer je om te kunnen reageren.