Home

Nieuws 360 x bekeken

LEI: Nederlandse exportpositie loopt terug

Den Haag – De Nederlandse export van agrarische producten is de afgelopen 15 jaar sterk gegroeid. De wereldhandel nam echter sneller toe, waardoor Nederland marktaandeel heeft verloren. Dit valt te lezen uit het overzicht dat het LEI in opdracht van Topsector Agro & Food heeft gemaakt van de exportpositie van Nederland voor diverse categorieën van agrarisch producten.

De Nederlandse agrarische export is de afgelopen 15 jaar toegenomen van 44 miljard dollar naar 84 miljard dollar in 2010. Nederland heeft een aandeel van bijna zeven procent op de internationale agrarische markten.

Met de productgroep Uitgangsmateriaal scoort Nederland goed: het marktaandeel is al groot en dat groeit verder. Voor andere productgroepen, waaronder verse eindproducten en halffabrikaten, neemt het Nederlandse marktaandeel echter af.
De voor Nederland belangrijkste afzetmarkten liggen in West-Europa. De belangrijkste groeimarkten voor agrarische importen liggen daarbuiten. Op die markten behaalt Nederland wisselende resultaten. Buiten de EU wint Nederland marktaandeel in snel groeiende economieën zoals Turkije, West-Balkan en China.

Nederland mist ook kansen. Het gaat dan vooral volgens het LEI om gebieden in Afrika, Noord- en Zuid-Amerika en landen als India en Japan. Andere landen zien de export naar die landen harder toenemen dan Nederland.

Naast export internationaliseert de Nederlandse agribusiness ook snel via direct buitenlandse investeringen. De waarde ervan bedroeg €70 miljard in 2010. Dat is 85 procent meer dan in 2005, aldus het LEI.

Of registreer je om te kunnen reageren.